Unde mergem și ce facem de Ziua Națională a României

1 decembrieDacă încă nu v-ați decis ce vreți să faceți sau unde doriți să vă petreceți, anul acesta, ziua de 1 Decembrie, avem pentru dumneavaoastră câteva sugestii desprinse din suita de activități social-culturale pe care le propun autoritățile locale din mai multe localtăți ale Văii Jiului și județului Hunedoara.

Ziua Națională la Vulcan

Spre exemplu, la Vulcan, așa cum e întâmplă de cțiva ani buni, Ziua Națională a României este întâmpinată în acorduri de fanfară. ceste acorduri se vor auzi pe străzile Vulcanului și anul acesta, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12,00 imediat după semnalul dat de clopotele de la toate bisericile din oraș. Fanfara Vulcanului va deschide defilarea organizată și în acest an la Vulcan, cu sprijinul Asociației Cadrelor Milutare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului, al Colegiului Militar ”Mihai Viteazu” din Alba Iulia, al Poliției Locale și Jandarmeriei. Defilarea de la Vulcan va avea loc pe traseul cuprins între Primăria municipiului Vulcan și Pacul Eroilor de la Școala ”Theodora Lucaciu”. Aici, în fața statuii eroului necunoscut va avea loc ceremonia dedicată de municipalitatea din Vulcan Zilei Naționale a României. ”Vom avea un ceremonial festiv, cu onor la drapel, cu intonarea imnului de stat, cu ridicarea drapelului țării pe catarg. Vom asista, de asemenea, la un scurt moment religios, dar și la evocarea momentului istoric de la 1 Decembrie 1918, pe care o va susține un profesor de istorie din orașul nostru. Vor lipsi, în acest an, discursurile politice, pentru că dorim ca această sărbătoare să fie una a oamenilor, a vulcănenilor, nu una a politicenilor”, ne-a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Afis 1 decDupă acest ceremonial, sărbătoarea Zilei Naționale va continua la Vulcan cu un spectacol artistic, susțnut de tinerii talentați ai orașului, dar și cu o tradițională masă românească, oferită tuturor celor prezenți de municipalitate.

Ziua Națională la Petroșani

Autoritățile locale de la Petroșani au pregătit și în acest an un amplu program de manifestări dedicat marcării Zilei Naționale a României. Încă de la primele ore ale dimineții, primarul Tiberiu Iacob Ridzi i-a invitat la ediul Primăriei din Vulcan pe toți sportivii care a obținut în acest an rezultate remarcabile în competițiile naționale și internaționale, pentru a le strânge mâna, a-i felicita și a le acorda o binemeritată -recompensă din partea Consiliului local. ”Avem peste 150 de sportivi de la 5 cluburi de pe raza municipiului nostru care au făcut ca numele Petroșaniului și al României să fie rostit cu cinste în țară și în lume, grație campionilor noștri. Pentru acest lucru, dar și pentru perfrmanțele lor, dorim să le mulțumim și în acest an în mod festiv”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Premierea sportivilor din Petroșani va avea loc la sala de marmură a Primăriei din Petroșani începând cu ora 10,00.

Programul  festivităților dedicate Zilei Naționale a Româiei va începe, la Petroșani, la ora 12,00 cu ceremonia înălțării drapelului pe catargul din centrul localității, în Parcul ”Carol Shreter”. Tot aici vor avea loc și un spectacol dedicat Zilei Naționale, dar și o masă tradițională, la care primarul Tiberiu Iacob Ridzi invită toți cetățenii care vor să marcheze săbătoarea națională împreună cu comunitatea locală. ”Vom avea fasole și cârnați pentru toată lumea, vom pune la dispoziția cetțenilor și ceai cald, dar am pregătit și mai multe surprize artistice de care vor avea parte toți cei care vor alege să sărbătorească Ziua Națională la Petroșani, în frumoasa noastră comunitate”, mai spune Tiberiu Iacob Ridzi.

1 decembrie la aninoasZiua Națională la Aninoasa

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, Ziua Națională a Româiei va fi sărbătorită și la Aninoasa, acolo unde Consiliul local a aprobat programul de activități și finanțarea necesară, conform propunerii făcute de primarul Nicolae Dunca. ”După atâția ani, în care orașul nostru a trecut doar prin probleme și a avut parte mai mult de necazuri, cred că a venit vremea să putem și noi să ne bucurăm, la fel ca toți românii din această țară, împreună cu cât mai mulți dintre cetățenii noștri, de sărbătoarea Zilei Naționale a României”, a declarat primarul  Nicolae Dunca.

La Aninoasa, fesivitățile prilejuite de marcarea publică a Zilei de 1 Decembrie vor avea loc la baza de agrement de la Centrul Spotiv ”Anena” din localitate.

Ziua Națională la Hunedoara

Ziua Națională a României va fi sărbătorită la Hunedoara marți, 1 decemebrie, după următorul program:
– ora 10.00 – depunere de coroane în Parcul Libertății
– ora 18.00 – spectacol folcloric în fața Casei de Cultură, alături de Corul „Doina”, Ansamblul Hațegana, grupul folcloric „Speranța Hunedoarei” și invitatul special NICOLAE FURDUI IANCU. Finalul serii va fi unul special, hunedorenii vor avea parte de un spectacol de lumini arhitecturale și proiecție de lasere.

În întâmpinarea acestei mari sărbători, în această seară în municipiul Hunedoara vor fi aprinse luminile ornamentale de pe străzile orașului.

Ziua Națională la Deva

Și în acest an vor avea loc la Deva o serie de manifestări în aer liber dedicate Zilei Naționale a României. În prima partea zilei de 1 Decembrie va avea loc o ceremonie oficială în Piața Unirii, urmată de un recital extraordinar susținut de Dumitru Fărcaș și de mult-așteptata paradă militară care se va desfășura pe B-dul 1 Decembrie 1918.

În seara de 1 Decembrie, în Deva va fi pornit iluminatul festiv de sărbători, eveniment precedat de tradiționala retragere cu torțe a structurilor Armatei, IJJ și ISU Hunedoara. Totodată, pe scena din Piața Unirii va avea loc un concert de fanfară și un spectacol de muzică populară.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii județului Hunedoara, la Deva, Programul manifestărilor va cuprinde:

  1. Parada militară structuri din S.N.A.O.P 1200-1230

– Prezentarea onorului

– Salutul Drapelului de Luptă

– Intonarea imnului național al României

– Defilarea dispozitivului de paradă (trupe ale M.Ap.N, IJJ, ISU, M. J.)

– Parada tehnicii specifice din dotarea ISU, IJJ, IPJ, SRI, MJ, SMURD ;

– Defilarea altor structuri locale: Poliție locală, Salvamont, Crucea Roșie etc.)

  1. Parada  portului popular și a cluburilor sportive 1230-1250;
  2. Onorul fanfarei militare 1300
  3. Încheierea activităţii 1310
  4. Retragere cu torţe 1815-1915 (Traseu – Centrul Cultural Drăgan Munteanu – B-dul 1 Dec. 1918 – P-ta Unirii)

1 decembrie l hunedoara

ziua natuionala la deva