Azi e Ziua Constituției. Ce spune istoria, ce spun politicienii despre acest eveniment ?

constitutia romanieiÎn România este sărbătorită astăzi, în mod oficial, Ziua Constituției. Aceasta marchează data în care legea fundamentală a Statului Român a fost aprobată cu o largă majoritate prin Referendumul național de la 8 decembrie 1991.

Arhivele arată că România a avut, de-a lungul istoriei,  şapte constituţii şi 16 revizuiri ale acestora: prima Constituţie în 1866, modificată în 1879 ca urmare a dobândirii independenţei. Proclamarea Regatului în 1884 a adus o nouă modificare. În 1916 s-a început o revizuire care a fost finalizată în 1917, când s-a acordat votul universal. În 1923 altă Constituţie şi apoi în 1938, o nouă Constituţie. Între anii ’40-’44, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Constituţia a fost suspendată. În 1948, 1952 şi 1965 au urmat alte trei Constituţii. În 1991 a venit rândul Constituţiei de după căderea comunismului. Această lege fundamentală a fost revizuită în 2003.

”Constituția este în majoritatea statelor democratice o cartă ideologică, politică și spirituală a unei etape istorice determinante, care constituie un izvor de idei novatoare și direcții de căpetenie pentru toate domeniile de activitate și raporturile sociale reglementate. În redactarea actualei Constituții a României amintim aportul Adunării Constituante și mai ales a Comisiei Constituționale pentru elaborarea proiectului de Constituție condusă de Antonie Iorgovan, comisie ce număra 23 de parlamentari și 5 experți — personalități ale învățământului juridic românesc și juriști cu activitate îndelungată. Unul dintre cele mai importante articole ale Constituției, respectiv art. 4 alin. 1 spune că Statul are ca fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi. Vă invit să ne facem timp astăzi pentru a citi câteva articole ale Constituției noastre, precum și un istoric al tradiției constituționale a României”, apreciază senatorul Haralambie Vochițoiu.

La rândul său, liderul liberal Asdrian David, președintele Consiliului județean Hunedoara arată că ”Constituția este mai presus de lege, ea este chiar esența unui sistem de drept și reprezintă oglinda unei națiuni. În funcție de valorile sintetizate și ocrotite de acest act apare un popor în fața lumii. Legea fundamentală a statului a cunoscut un proces lung de apariție, a rezultat în urma dezbaterilor și a luptelor de idei dintre guvernați și guvernanți, primii dorind să pună limite tendințelor arbitrare în ceea ce-i privește pe conducătorii societății.
Aflată în vârful sistemului de drept, Constituției i se subordonează întreaga reglementare a vieții de zi cu zi. Este legea legilor. Nu întâmplător se jură credință poporului cu mâna pe Constituție, pentru că ea ar trebui să aibă acolo, în paginile ei, ceea ce are națiunea mai sfânt.