Fabiani Pricsina, concert pentru pian, pentru prieteni și comunitate, la ”Belle Epoque” Petroșani

afis FabianiÎn suita de evenimente cultural-artistice cu scop caritabil care se derulează, în această lună, în Valea Jiului, unul se distinge atât prin calitatea remarcabilă a artiștilor pe care-i propune, prin evenimentul pe care-l marchează dar mai ales prin scopul pe care-l urmărește.

Luni, 14 decembrie, la orele 18,00 una eleganta locație a Restaurantului ”La Belle Epoque” (fost Teatru de Stat al Văii Jiului și una dintre cele mai frumoase ansambluri arhitectonice din Valea Jiului), câțiva dintre cei mai talentați elevi ai profesorului de muzică Aneta Stan de la Școala de muzică din Petroșani vor prezeta unui public select un inedit concert de pian. ”Cap de afiș” al acestui spectacol este nimeni altul decât cel mai bun pianist al lumii (la categoria sa de vârstă), micuțul virtuoz al pianului Fabani Prcsina.

Cele mai frumoase arii ale muzicii clasice scrise de Mozart, Bach, Haydn, Bethoven sau Enescu se vor face, astfel, auzite, la acest eveniment în interpretarea magistrală a lui Fabiani și a prietenilor săi de la Școala de muzică. Spectacolul propune, de asemenea, publicului din Petroșani, reîntâlnirea cu una dintre cele mai frumoase voci ale Văii Jiului din ultimul deceniu, Sergiu Botezatu, în prezent solist al Operei din Cluj Napoca.

Spre deosebire e majotatea spectacolelor caritabile care se derulează în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul de a veni în sprijinul copiilor și familiilor defavorizate, acest eveniment  – organizat de Asociația Casa Pro Urbis, sub patronajul primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi – își propune un scop social și educațional menit să vină în sprijinul unor dintre cei mai tatentați copii ai Văii Jiului. Președintele Asociației Casa Pro Urbis, Eduard Wersanski explică: ”Dorința copiilor și profesorilor de la Școala de muzică din Petroșani de a avea un pian performant a fost exprimată în repetate rânduri. Ca exponent al societății civile care și-a propus să pună în evidență tot ce are mai bun și mai valoros municipiul Petroșani și Valea Jiului, Asociația Casa Pro Urbis a decis ca anul acesta, de sărbători, să organizeze un concert de strângere de fonduri având ca obiectiv achiziționarea unui pian performant, care să fie pus la dispoziția comunității, astfel încât pe de o parte, tinerii de la Școala de muzică din Petroșani să aibă acest instrument necesar pentru a performa, iar publicul iubitor al acestui minunat gen de muzică să se poată bucura de talentul acestor copii minunați, care duc numele comunității noastre pe cele mai mari sene ale țării și ale lumii.”

Evenimentul organizat în acest scop de Asociația Casa Pro Urbis este dublat de un altul, la fel de emoționant, menit să aducă în atenția opiniei publice un om deosebit, care a macat evoluția sistemului medical din Valea Jiului de-a lungul a apeoape jumătate de secol. Astfel, în cadrul concertului ”Fabiani și prietenii”, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi va decerna titlul de ”Cetățean de onoare” doameni dr. Petronela Șodolescu.

Și tot ca un semn că în comunitățile locale din orașele Văii Jiului se naște o nouă abordare a interacțiunii celor interesați de dezvoltarea acestei comunități, Asociația Casa Pro Urbis Petroșani și Asociația ”Eu și Tu pentru Vulcan” vor parafa un inedit, dar util și necesar, parteneiat de colaborare.