Liderul UDMR Hunedoara informează UE că în România se înregistrează evoluții care duc la deteriorarea încrederii între majoritate și minoritate

winkler iuliuDeputatul european Iuliu Winkler (președinte al UDMR Filiala Hunedoara) le-a comunicat membrilor Adunării Politice a Partidului Popular European (PPE), care s-a desfășurat la Bruxelles, faptul că în ultima perioadă în România s-au înregistrat evoluții care duc la deteriorarea încrederii între majoritatea românească și minoritatea maghiară.

Winkler a afirmat că, din punct de vedere al relațiilor interetnice, în România, „atmosfera este proastă” de o bună perioadă de timp, iar incidentul regretabil de la Târgu Secuiesc, din 1 decembrie, Ziua Națională a României, este folosit într-un mod extrem de periculos pentru a „stigmatiza întreaga comunitate maghiară”. Deputatul european a mai spus că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș cărora le-a transmis îngrijorările comunității maghiare din România. Iuliu Winkler  a mai anunțat că aceste îngrijorări i-au fost comunicate, prin intermediul unei scrisori, și președintelui PPE, Joseph Daul.

În cadrul Adunării Politice a PPE, deputatul european al UDMR s-a mai referit la evenimentul tragic de la Clubul Colectiv din București, soldat cu 60 de morți și zeci de răniți, care a dus la demisia cabinetului social-democrat al premierului Victor Ponta și instalarea guvernului tehnocrat condus de fostul comisar european Dacian Cioloș. În context, Winkler a afirmat că în România se manifestă o respingere generală a clasei politice, fenomen care, în opinia sa, trebuie tratat cu maximă seriozitate. El a mai spus că PPE va avea un rol însemnat în reconstrucția încrederii cetățenilor în politică atât în România, cât și în toate statele membre ale UE.