Primarul Uricaniului caută susținere pentru salvarea micilor orașe de la pericolul subfinanțării în anul 2016

danut-buhaescuCu gândul doar la cerințele ”străzii”, noul Guvern pare că neglijează cerințele comunităților locale, mai ale ales celor mici, iar pentru ca această ”neglijență” să nu devină odată cu aprobatea Bugetului de Stat pe anul 2016 în Parlament și literă de lege, mai mulți primari de orașe s-au decis să ridice problema acum, atât în Guvern și Parlament, cât și în fața opiniei publice.

În acest sens, primarul orașului Uricani se află în aceste zile la București, împreună cu alți colegi membri ai Asociației Orașelor din România, pentru a atrage atenția Guvernului și Parlamentului că cifrele preăzute în Bugetul de Stat pentru anul 2015 la capitolul ”cote defalcate penbtru susținerea activității autorităților administrației locale” sunt în măsură să genereze subfinanțarea mai multor localități din România. Dănuț Buhăescu își exprimă îngrijorarea că, dacă acest buget nu va fi suplimentat cu circa un miliard de lei la nivel național, câteva sute de orașe printre care se numără și Uricaniul vor fi subfinanțate în 2016.

”Deși creșterea economică prognozată de Guvern entru anul viitor este de 4,1%, în proiectul de buget sumele care sunt prevăzute pentru administrațiile lcoale sunt mai mici decât cele din acest an. În condițiile în care în ultimii ani au fost atribuite mai multe responsabilități financiare în sarcina autorităților locale, în condițiile în care anul 2016 este anul în care trebuie să depunem proiectele pentru accesarea de bani europeni pentru dezvoltare și avem nevoie de resurse financiare pentru cofinanțarea acestor proiecte, este inadmisibil ca prevederile bugetare desinate autorităților locale să fie diminuate. Ce înseamnă acest lucru ? Că actualul Guvern vrea să condamne autoritățile locale la subdezvoltare ?”, arată Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Pentru a cere explicații, dar și pentru a transmite câteva soluții pe marginea acestui subiect, primarul Uricaniului se află în aceste zile la București. ”Am mers nu doar cu jalba-n proțap. Am găsit o formulă nouă prin care propunem ca alocările din cotele defalcate să fie date în funcţie de numărul populaţiei localităţilor, dar pe un buget minim de funcţionare. Vrem ca la elaborarea Bugetului, acesta să țină cont și de opiniile AOR, ale Comitetului de finanţe din care fac parte structurile asociative ale primarilor din oraşe, comune, municipii. Din păcate, anul acesta, noi nu am fost consultaţi de noua echipa tehnocrată de la Guvern. Ei consultă doar strada. Dar vreau să se știe că pe noi, primarii, nu ne-a votat numai strada, noi trebuie să avem în vedere toţi cetăţenii din orașele noastre. Și vrem ca drepturile acestora să fie și ele respectate”, precizează Buhescu.

Potrivit explicațiilor primarului de la Uricani, în ultimii ani, orașele mici au pierdut succesiv o serie de finanțări. Astfel, cota de impozit pe veniturile din salarii s-a diminuat de la 47% la doar 43%, cotele din impozitele pensionarilor (o resursă importantă la nivelul Văii Jiului) sunt încasate de Primăria Deva, iar încasările directe scad și ele de la an la an ca urmare a depopulării zonei și sărăcirii oamenilor.