2015, un an sub semnul istoriei la Apa Serv Valea Jiului

apa servApa Serv Valea Jiului a marcat, în cursul acestui an, prin organizarea unor evenimente festive remarcabile, câteva momente importante din istoria serviciului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului.

Mai întâi, în această vară, conducerea Apa Serv a vrut să marcheze împlinirea a 20 de ani de la înființarea societății sub forma organizatorică actuală printr-un moment festiv prilejuit de montarea unei plăci aniversare pe frontispiciul clădirii în care se află sediul principal al societății. În același registru, cu câteva săptămâni în urmă, câteva zeci de salariați ai operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului care au acumulat o vechime de cel puțin 20 de ani în această activitate au fost aplaudați la scenă deschisă de colegi dar și premiați de către directorul general al societății, Costel Avram.

Cu același prilej, Apa Serv Valea Jiului a primit, la rândul său, un cadou deosebit, odată cu lansarea primei monografii a activității de alimentare cu apă potabilă în Valea Jiului. Volumul ”Vremea apeductului”, scris cu migală și pasiune, după o muncă de aproape 4 ani de cercetare laborioasă a arhivelor, de scriitorul Marian Boboc, readuce în actualitate efortul miilor de oameni care, de-a lungul unei istorii de mai bine de un secol, au scris, prin munca lor de zi cu zi, prin interesul lor pentru construirea unui sistem modern de alimentare cu apă, o parte din istoria civilizației din Valea Jiului.

asvj1În semn de recunoștință față de aceeași oameni destoinici care au consemnat istoria apei în Valea Jiului, anul 2015 se va încheia cu un alt eveniment remarcabil pe care conducerea Apa Serv intenționează să-l organizeze chiar în cursul acestei săptămâni. ”Este adevărat, vom organiza în zilele următoare o festivitate în cadrul căreia am pregătit alte câteva diplome aniversare pentru câțiva oameni care au avut ceva de spus în istoria acestei activități și a acestei firme. De asemenea, ne-am propus ca sala de conferințe de la sediul ASVJ, cunoscută acum sub numele de Sala Londra, să fie redenumită și, de acum înainte să poarte numele de Nicolae Sădean, în semn de respect față de devotamentul pe care acest om l-a arătat față de conducta de apă a Văii Jiului”, spune Costel Avram, directorul general al ASVJ.

Cine a fost Nicolae Sădean ?

(extras din volumul ”Vremea apeductului” de Marian Boboc)

Conform uzanțelor vremii, în epoca interbelică, meseriașii depuneau periodic câte o cerere tip pentru certificarea meseriei, echivalentul autorizației de astăzi.

La 29 septembrie 1931, primarul Petroșaniului primește următoarea cerere: ”Subsemnatul Sădean Nicolae, domiciliat în comuna Petroșani, cu onoare vă rog să binevoiți a dispune ca să mi se elibereze un certificat, având lipsă de autorizație pentru înregistrarea firmei”.

Cererea mecanicului conductei de apă are un feed-back corespunzător, primarul Niciu eliberându-i în aceeași zi certificatul: ”Primăria comunei Petroșani, prin aceasta certifică că Sădean Nicolae este născut la 1 iulie 1892 în comuna Rahău, județul Alba, și că are domiciliul stabil în această comună și că o întreprindere tehnică exercită această meserie pe baza brevetului de meserie eliberat de Primăria Petroșani .”

În 31 decembrie 1932 Nicolae Sădean avea să devină în urma unei licitații cu multe dezbateri și controverse lămurite juridic abia după alți 2 ani, primul mecanic șef al Uzinei de apă de la Petroșani.

Potrivit ”Învoielii” (contractului) încheiat cu Primăria Petroșani, Nicolae Sădean a fost ”îndatorat a menține în bună ordine conducta de apă (conducta principală) începând de la Izvorul Jieți până în comuna Petroșani, împreună cu toate ramificațiile aceleia de pe teritoriul comunei Petroșani și Petrila, robinetele de incendiu, robinetele principale, cu un cuvânt toate instalațiile ce țin de apeductul orașului și cad în administrația și proprietatea comunei, de asemeni și canalizarea comunei Petroșani.”

În acest fel, mecanicul șef Nicolae Sădean avea să devină primul ”manager” al sectorului de alimentare cu apă potabilă și canalizare din Valea Jiului, sector care se va devolta continuu grație și muncii depuse de oamenii destoinici care au slujit, de-a lungul vremii, apeductul Văii Jiului.