Anul 2015 – cel mai bun an din istoria operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului

avram costelOperatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului – SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroșani – încheie anul 2015 cu cele mai bune rezultate, atât din punct de vedere al realizării programului de investiții programat, al creșterii calității serviciilor, al balanței economice și financiare, dar și al transparenței și comunicării cu beneficiarii.

Cel mai important lucru, în opinia directorului general al ASVJ Costel Avram este închiderea la termen, fără corecții financiare și cu investiții majore în extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, dar mai ales cu investiții de mediu remarcabile, a Etapei I a proiectului privind ”Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului)”. În cadrul acestui proiect, Apa Serv a avut la dispoziție, în ultimii ani, un buget de 40 de milioane de euro. O sumă, evident, considerabilă, care a generat investiții prin intermediul cărora pe de o parte, calitatea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Petroșani, Petrila, Vulcan și Aninoasa a crescut în mod vizibil, iar pe de altă parte, a rezolvat o bună parte din problemele cetățenilor din aceste localități care nu aveau acces la apă potabilă și canalizare. În același timp însă, suma pare una mică, dacă avem în vedere că pentru  acoperi toate investițiile necesare în modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului, ar mai fi necesare alte circa 210 milioane de euro.

”Vestea bună este că felul în care am gestionat investițiile din această primă parte a proiectului nostru pe fonduri europene, dar și responsabilitatea reprezentanților comunităților locale și județene, precum și a beneficiarilor noștri în legătură cu abordarea clauzelor sensibile din contractul de finanțare (și mă refer aici, în primul rând, la Planul tarifar asumat odată cu acest contract de finanțare) sunt tot atâtea argumente care ne-au ajutat să fim, la aceasă oră, primul operator de servicii de utilitate publică de acest fel din România care deja a aplicat pentru continuarea programului de investiții. Anul 2016 va aduce astfel alte peste 80 de milioane de euro pentru lucrări de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată din Valea Jiului, dar și câteva noi investiții în extinderea rețelelor, în special în zonele rurale de la Uricani și Lupeni”, arată Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Același parteneriat eficient dintre operatorul de servicii, autoritățile administrației locale și cetățeni, dar și un management eficient aplicat la nivelul Apa Serv Valea Jiului au făcut posibil ca anul 2015 să se încheie, pentru prima dată în istoria acestei firme, sub auspicii economice favorabile. ”Deși am început acest an încă cu datorii semnificative către bugetul de stat, către furnizori și terți, suntem acum pe punctul de a încheia un an financiar-contabil fără nici un fel de datorii, cu indicatori economici aflați pe plus la toate capitolele. Mai mult decât atât, în acest an, am reușit să recuperăm integral și bunurile care se aflau de ani buni sub sechestru la Finanțe și să achităm cea mai mare parte a datoriilor istorice către Apele Române. Practic, Apa Serv Valea Jiului încheie anul 2015 din punct de vedere managerial situându-se printre puținele societăți comerciale cu capital integral de stat care nu înregistrează pierderi”, spune Costel Avram.

Directorul Apa Serv Valea Jiului apreciază că, pentru a ajunge la această performanță, a fost nevoie de un efort conjugat al tuturor salariaților firmei, dar și a unei părți tot mai mari din populație și a agenților economici care au înțeles că apa este o necesitate, că ea trebuie asigurată la parametri corespunzători tuturor beneficiarilor, dar că în același timp costurile acestui serviciu trebuiesc achitate la termen.

De altfel, una din explicațiile succesului în plan economic înregistrat anul acesta de Apa Serv Valea Jiului constă în faptul că numărul beneficiarilor care înregistrează restanțe la plata facturilor pentru consumul de apă și serviciile de canalizare a scăzut considerabil. Mai mult, prin pârghiile administrative care au încurajat concilierea cu datornicii, ASVJ a reușit să recupereze și sume considerabile din datoriile istorice ale celor considerați ”rău-platnici”.

În același timp însă, Apa Serv Valea Jiului a răspuns prompt și eficient tuturor sesizărilor semnalate de beneficiari, atât cu privire la înregistrarea de avarii, cât și în ceea ce privește alte aspecte ale relațiilor contractuale, comunicarea fiind unul dintre punctele tari ale actualei echipe manageriale de la Apa Serv. Grație modului transparent de comunicare a tuturor problemelor, chiar și chestiunea ajustărilor de tarife care au fost operate în cursul acestui an a fost, cu mici excepții, percepută în mod corect de cetățeni, în ciuda tentativelor politice de aborare în mod populist a acestei teme. ”Am demonstrat că atunci când de partea ta ai adevărul și ai curajul să spui lucrurilor pe nume fără ocolișuri, fără minciună, fără populism, oamenii te înțeleg și chiar dacă au nemulțumirile lor, justificate de altfel, reacția lor este una corectă. Vreau să vă spun, ca argument al acestui fapt că, în ciuda discuțiilor și disputelor din spațiul public de care am avut parte după ultima ajustare de tarife din acest an, cu toate nemulțumirile exprimate de oameni mie personal sau prin media, procentul de încasare a facturilor a… crescut. Și încă în mod considerabil !”, sune Costel Avram.

Cu toate aceste argumente în față, Costel Avram spune că anul 2015 se încheie în mod favorabil atât pentru Apa Serv cât și pentru beneficiarii săi. ”Am făcut un efort, dar respectarea unor obligații asumate ne-au adus investiții de 40 de milioane de euro finalizate și alte 80 de milioane de euro pregătiți pentru o nouă etapă de investiții. Iar, în plus, anul 2016 ne va aduce și o reducere a costurilor de exploatare, fapt care se va regăsi în aplicarea unei scăderi a valorii facturilor, încă din luna ianuarie”, mai arată Costel Avram.