Senatorul Haralambie Vochițoiu la ora bilanțului pentru 2015

vochitoiuSenatorul de Valea Jiului Haralambie Vochițoiu a prezentat astăzi un succint bilanț al activității sale parlamentare din anul 2015, dar și câteva din proiectele legislative pe care intenționează să le promoveze până la finalul actualului mandat de parlamentar.

În ceea ce privește activitatea legislativă din 2015, senatorul Vochițoiu se declară mulțumit, în primul rând, pentru că proiectul său privind completarea Legii Pensiilor face dreptate pentru foarte mulți pensionari din minerit și siderurgie, care au grupele I și II de muncă. ”Vorbim despre niște oameni care au muncit din greu și pentru care Legea Pensiilor consemna o defavorizare evidentă. Modificările legislative pe care am reușit să le adoptăm în Parlament fac dreptate pentru câteva mii de mineri și siderurgiști cărora prin, aplicarea coeficientului de 1,07 la punctul de pensie pentru grupele speciale de muncă, le va crește corespunzător pensia. Chiar și așa, mai rămân câteva mii de oameni defavorizați de prevederile Legii Pensiilor, pentru care în 2016 trebuie să găsim o soluție”, spune Haralambie Vochițoiu.

Un alt proiect legislativ inițiat de Vochițoiu, în urma unor probleme semnalate și în Valea Jiului, a condus la adoptarea unui amendament la noul Cod Fiscal, prin care cota de TVA pentru consumul de apă potabilă a fost redusă, începând cu 1 ianuarie 2016, la valoarea de 9%. Chiar și așa, senatorul Vochițoiu se declară oarecum nemulțumit de faptul că un alt proiect legislativ în domeniul serviciilor de furnizare a apei potabile încă nu a fost adoptat. ”Am inițiat, după cum știți, un proiect de lege prin care dorim ca oamenii care-și plătesc, în mod onest, facturile pentru consumul de apă, să nu mai poată fi debranșați din cauza celor rău-platnici, doar pentru că sunt racordați la aceeași rețea de alimentare. Din păcate, deși proiectul a primit un vot favorabil în Senat, colegii din Camera Deputaților au tot amânat votul în plen pe acest subiect. Am însă promisiunea liderilor de grup de la UNPR, PSD și PNL că în prima lună din viitoarea sesiune parlamentară, și acest proiect de lege va fi adoptat și va deveni lege. O lege de bun simț față de oamenii care-și plătesc în mod corect facturile pentru acest tip de serviciu”, a declarat senatorul Haralambie Vochițoiu.

vochitoiu si ciolosÎn ceea ce privește proiectele legislative ale anului 2016, Haralambie Vochițoiu spune că, împreună cu colegii din UNPR a redactat deja un proiect de lege care deja are girul a peste 100 de parlamentari din toate partidele politice, prin care urmează a fi derulat un nou Program Național de Investiții în construirea de creșe pentru copii. ”Am pornit de la realitatea că nu toți părinții își pot permite să plăteasă bone pentru îngrijirea copiilor și că numărul creșelor existente acum este insuficient. Ca președinte al Departamentului Social al UNPR am gîndit un proiect prin care vom construi, în următorii 4 ani, 176 de creșe noi în România”, spune Vochițou. Acesta arată că județul Hunedoara va beneficia de 22 de creșe noi în cadrul acestui program național. Programul Național de construire de creșe va costa bugetul de stat circa 176 de milioane de euro, investiția fiind considerată de senatorul Văii Jiului absolut sustenabilă și necesară.

În concluzie, cu bune și cu rele, Vochițoiu apreciază că activitatea sa în Senat, în anul 2015 a fost una dedicată problemelor Văii Jiului, dar și ale României în general.