Anul 2015 în viziunea celui mai bun viceprimar din Valea Jiului, Cristian Merișanu

merisanu cristianPe ultima sută de metri am reușit să obținem un interviu cu cel mai tânăr viceprimar din Valea Jiului și cel mai bun viceprimar din 2014, conform ierarhiei Exclusiv Media Group. Cristian Merișanu este prin structura sa intelectuală, profesională și umană, un om cu o deosebită putere de sacrificiu înspre binele celorlalți, demonstrată deseori nu doar ca viceprimar. Acest aspect deosebit de sensibil din perspectiva poziției publice pe care o ocupă, este salutat de foarte mulți cetățeni și criticat de cei ce nu și-au  trezit încă această calitate umană. Întrebările cuprinse în acest interviu fac referire și la latura umană dar mai ales la cea de lider secund al unei comunități cu destul de multe asperități sociale și de relație interumană dar și cu un mare potential uman pe care viceprimarul Vulcanului se străduiește alături de șeful său – primarul Gheorghe Ile să-l valorifice și să-l promoveze.

– Care au fost cele mai mari provocări ale acestui an, pe linie de administrație?

– Pentru a răspunde la aceasta întrebare, voi începe cu împărtășirea unei mari satisfacții profesionale trăită în anul 2015 și anume nominalizarea și obținerea titlului „Cel mai bun viceprimar de municipiu din Valea Jiului”. Obținerea acestui titlu și desemnarea d-lui. Gheorghe Ile ca „Cel mai bun primar de municipiu din Valea Jiului” înseamnă pentru mine cea mai mare provocare pentru întreaga mea activitate desfășurată de la acel moment, astfel încât titlul primit să-mi facă cinste. În general
mi-am desfășurat activitatea cu dedicatie și am încercat să trec peste orice obstacol care s-a ivit în calea realizării proiectelor propuse. Însă obținerea acestui premiu nu numai că m-a stimulat în demersurile profesionale începute, dar înseamnă în principal o mare provocare și anume aceea de autodepășire personală și de menținere a standardelor care au condus la obținerea titlului.

– Care credeți că este percepția oamenilor din Vulcan despre activitatea viceprimarului?

– Am acceptat în anul 2012 funcția de viceprimar cu inima deschisă și cu convingerea că pot face ceva pentru comunitatea noastră. Cu siguranță că orice argument aș aduce în favoarea mea, există și persoane care s-ar putea declara nemulțumite și glasuri care ar putea aduce alte interpretări argumentelor mele. Pot spune doar că în familia modestă din care provin am fost educat să nu fac compromisuri și, mai ales, să nu renunț să lupt pentru realizarea idealurilor în care cred. Aș lăsa oamenii să ofere un răspuns clar acestei întrebări, însă subliniez faptul că nicio funcție nu este egală cu cealaltă, cum nici un loc de muncă nu este identic cu altul. Fiecare funcție publică se exercită într-un cadru reglementat, în limitele puterii conferite de lege. Astfel și funcția de viceprimar este limitată din punct de vedere al atributiilor, cu precizarea că depășirea acestora ar însemna încălcarea legii. Cu certitudine mi-am îndeplinit atribuțiile de serviciu și îmi iau angajamentul ca și de acum înainte să le îndeplinesc astfel încât la Vulcan și funcția de viceprimar să aducă un aport dezvoltării durabile a localității.

–  Ce înseamnă  să lucrezi cu oamenii în general?

– Din punctul meu de vedere și prin raportare la funcția pe care o dețin, scopul muncii mele în administrația publică locală a fost întotdeauna evoluția și nu dobândirea de foloase personale, respectiv acela de a lăsa o lume mai bună decât cea pe care am găsit-o și nu de a culege roade. În aceste condiții, în mod cert munca mea a însemnat a mă pune în serviciul oamenilor. Desigur există categorii diferite de oameni. Nu suntem la fel unii cu ceilalți. Sunt oameni care consideră că li se cuvine totul sau li se cuvin lucruri pentru care nu au făcut absolut nimic în a le obține. Astfel de oameni sunt în general nemulțumiți, fiindcă pentru ei inclusiv bucuria de a obține ceva la un moment dat trece foarte repede. Ei uită imediat binele pe care l-a făcut cineva în folosul lor personal, mintea lor fiind rapid „infestată” de o alta doleanța și automat de o nouă nemulțumire. Am însă convingerea că la Vulcan acești oameni nu reprezintă majoritatea. Dimpotrivă, cei mai mulți concetățeni apreciază eforturile reale depuse de către cei dedicati muncii lor și înțeleg ca succesul efortului depus nu se transpune întotdeauna într-o reușită imediata, ci există și rezultate care se obțin în timp. Prin prisma celor două categorii descrise, pentru mine munca cu oamenii înseamnă provocare și voința de depășire a obstacolelor – prin raportare la prima categorie – respectiv a mă pune în serviciul oamenilor și a mă dedica unei cauze – prin raportare la cea de-a doua categorie.

12380172_551434971689148_364963076_n– Cum ați colaborat cu consilierii locali? Dar cu colegii din Primărie?

– Consider că am avut o bună colaborare cu consilierii locali, indiferent de apartenența politică a acestora. Am încercat soluționarea tuturor problemelor ridicate/semnalate de către aceștia și, din punctul meu de vedere, orice discuție purtată pe marginea problemelor comunității a fost una constructivă, astfel încât toate părerile exprimate să conducă la o rezolvare eficientă a doleanțelor consilierilor locali sau ale cetățenilor. Subliniez totodată ca primăria – ca for executiv – a dus la îndeplinire întocmai toate hotărârile luate de consiliul local – ca for legislativ la nivel local. Colegilor din cadrul primăriei nu pot decât să le mulțumesc pentru implicare și profesionalism, calități care le fac cinste și care mă conving că am lucrat în toți acești ani alături de oameni dedicați, în lipsa cărora nimic din ceea ce primarul, viceprimarul și/sau consiliul local și-ar propune nu ar deveni realizabil.

– Ce vă propuneți in 2016?

– În 2016 îmi doresc să văd oameni sănătoși, veseli și entuziaști în orașul nostru. Pentru a obține asta, pe lângă efortul personal al fiecăruia, aș dori să contribui și eu pentru a ajuta cetățenii Vulcanului și promit că, așa ca și până acum, voi face tot ce este omenește și legal posibil pentru a rezolva problemele cu care aceștia ajung la mine. Îmi doresc de asemenea să cunosc problemele cetățenilor și mai bine decât până în prezent, fiindcă prima condiție pentru a rezolva o problema este cunoașterea ei. Doresc totodată, pentru binele Vulcanului, continuarea tuturor proiectelor începute în folosul acestei comunitati, care sunt multe, importante și, deși implică costuri ridicate, vom depune tot efortul pentru finalizarea lor. Corelativ, fiindcă in 2016 vor fi demarate noi proiecte, doresc continuarea acestora și atingerea scopului lor pentru confortul și multumirea populației Vulcanului.