Alianța UNPR+PSD susține un program pentru sănătatea dentară a copiilor

educatie-dentaraU.N.P.R. și senatorul hunedorean Haralambie Vochițoiu susțin Propunerea legislativă privind acordarea gratuită de periuțe și paste de dinți preşcolarilor şi elevilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat. Programul „Pasta și periuța de dinți,” care urmează să se desfășoare în mod similar cu programul „Laptele și cornul,” survine în contextul general al statisticilor îngrijorătoare privind sănătatea dentară precară a românilor.

Datele pe care se fundamentează programul arată că 80% dintre români au afecțiuni dentare. 7 din 10 au carii; 4 din 10 au probleme legate de placa dentară, 3 din 10 au halitoză sau dinți sensibili. Un procent de 49% nu au efectuat controale stomatologice în ultimul an iar 9% nu au fost la dentist niciodată. În România se folosește de trei ori mai puțină pastă de dinți decât media europeană, iar periuța de dinți se schimbă doar o dată la 2 ani. Totodată, majoritatea copiilor au carii, între care 75% pe dentiția temporară și un număr de 4 din 10 pe dentiția definitivă.

Consider că alături de colegii din Alianța de Centru Stânga PSD-UNPR trebuie să promovăm acest proiect foarte important care urmărește nu doar prevenția afecțiunilor dentare și normalitatea în probleme de igienă personală, ci și reducerea afecțiunilor conexe – determinante, favorizate sau agravate de o igienă orală necorespunzătoareˮ, explică senatorul Haralambie Vochițoiu.

Proiectul de lege prevede acordarea gratuită preșcolarilor și elevilor din clasele I-VIII a produselor de igienă orală, constând în paste și periuțe de dinți, care ar urma să fie acordate o dată la trei luni, valoarea acestora fiind de 50 lei pe an pentru fiecare copil.