Ziua Eminescu la Galeria de Artă din Lupeni

eminescu la LupeniA devenit deja o frumoasă tradiție și pentru iubitorii de cultură din municipiul Lupeni aceea de a-l omagia pe Mihai Eminescu, an de an, la 15 ianuarie în cadrul Galeriei de artă ”Iosif Tellmann”. Așa s-a întâmplat și în acest an, în care rolul de artiști a fost arogat de elevii clasei a IV-a D de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”- structura Şcoala Gimnazială Nr. 2 Lupeni.

Aceștia au susținut, cu prilejui Zilei Culturii Națonale, în ambianța intimă a Galeriei de Artă ,,Iosif  Tellmann’’,  un ”colaj” alcătuit din frumoase recitaluri de poezie şi cântece pe versuri eminesciene. Am ascultat cu plăcere versuri din creația eminesciană, voci de copii dând glas unor atât de cunoscute dar mereu emoționante poezii precum: ,,Ce te legeni’’, ,,Sara pe deal’’, ,,Pe lângă plopii fără soţ’’, ,,Somnoroase păsărele’’, ,,Revedere’’, ,,Luceafărul’’, ,,Lacul’’, ,,Scrisoarea a III-a’’ ori ,,Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie?’’.

Viaţa poetului a fost evocată auditoriului format din părinţi, bunici, copii și membri ai Asociaţiei Culturale ,,Iosif  Tellmann’’, de către prof.înv. Maria Lucia Pogan, coordonator al cstui eveniment cultural de excepție.  Un moment inedit al evenimentului de la Lupeni l-a constituit gestul comun al tuturor celor prezenți, care au simțit nevoia de a cânta împreună atât de frumoasa piesă muzicală a regretaților artiști Ion şi Doina Aldea Teodorovici,  închinată poetului nostru național: ,,Eminescu’’.

Ziua Culturii Naționale la Lupeni a fost întregită și cu o expoziţie de desene ale elevilor din Lupeni, reprezentând inedite portrete ale poetului Mihai Eminescu, dar și ”imagini” desprinse din versurile acestuia.

Text&foto: Antoneta Duban