Ce le-a pregătit primarul Tiberiu Iacob Ridzi locuitorilor din Petroșani pentru anul 2016 ?

tiberiu iacob ridzi la primarieDetașat de emoția scrutinului electoral din iunie (după ce toate sondajele de opinie realizate în această periadă îl indică în mod categoric drept favorit al locuitorilor din Petroșani pentru un nou mandat în fruntea administrației locale), primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, privește anul 2016 doar prin prisma responsabilității acestei funcții. Așa se face că, la Petroșani, promisiunilor electorale le iau locul proiectele de dezvoltare locală absolut necesare.

Până când lucrurile se vor concretiza în ceea ce privește abordarea unor proiecte mari, pe fonduri europene, administrația locală de la Petroșani începe anul 2016 prin conturarea unor proiecte pentru implementarea cărora municipalitatea are deja fondurile necesare asigurate sau pe care și le poate asuma bazându-se doar pe fondurile prevăzute în bulegul local.

Potrivit primarului Tiberiu Iacob Ridzi, cele mai mari proiecte ale anului 2016 sunt cele legate de finalizarea introducerii centralelor termice pe gaz în toate unitățile de învățământ din localitate precum și executarea de lucrări de reabilitare termică a acestora, finalizarea investiției privind introducerea gazului metan în cartierul Colonie, modernizarea și extinderea locurilor de joacă pentru copii în toate cartierele din Petroșani, finalizarea lucrărilor la grădinița ”IG Duca” din centrul municipului Petroșani, începerea lucrărilor la refuncționalizarea Cinematografului ”Victoria”, pe un proiect finanțat de Compania Națională pentru Investiții. Tot cu sprijinul CNI, anul acesta vor începe la Petroșani și lucrările de modernizare a celei mai mari săli de sport din Valea Jiului (Sala Polivalentă a Clubului Sportiv Școlar).

david si iacobÎn domeniul infrastructurii rutiere, municipalitatea din Petroșani și-a făcut și pentru anul 2016 un plan de investiții foarte ambițios. În ceea ce privește lucrările mari, două importante obiective sunt vizate în cursul acestui an. În primul rând este vorba despre reabilitarea drumului de centură al orașului, lucrare care va fi realizată în două etape. ”Mai întâi, vom finaliza în acest an porțiunea de drum național cuprinsă între zona stațiilor Peco din Aeroport și sensul giratoriu cu avion din centru, urmând ca anul viitor să modernizăm și cealaltă jumătate a drumului, cuprinsă între sensul giratoriu cu avion și sensul giratoriu de la Centrul de Informare Turistică”, explică Tiberiu Iacob Ridzi. Un alt drum de maximă importanță pentru municipalitatea din Petroșani este cel care va facilita accesul în satul de vacanță Parâng. ”Am semnat deja un acord de asociere cu Consiliul județean Hunedoara și vom încee, în acest an, împreună, lucrările de modernizare și asfaltare a drumului care face legătura dintre zona Cabanei Rusu și zona cabanelor și a pârtiilor de schi din masivul Parâng”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Lucrări ample de investiții în domeniul infrastructurii de transport sunt prevăzute pentru anul 2016, la Petroșani, în zona cartierului Colonie. Primarul Petroșaniului spune că municipalitatea are deja sursa de finanțare asigurată, prin intermediul unui credit bancar de 60 de miliarde de lei vechi, contractat pe termen de 3 ani, banii fiind suficienți pentru finalizarea lucrărilor de asfaltare la toate drumurile din Colonie, dar și pentru asfaltarea drumurilor principale de acces spre zonele rurale Dâlja Mare și Dâlja Mică, pentru care și Consiliul județean Hunedoara și-a dat un acord de principiu în vederea alocării de fonduri. ”În mod cert, vom începe anul acesta lucrările la aceste drumuri, dar fiind vorba despre un proiect foarte mare probabil nu vom reuși să-l finalizăm în totalitate anul acesta, iar unele lucrări vor continua și în 2017”, arată Tiberiu Iacob Ridzi.

Cu toate că responsabilitatea administrării Spitalului de Urgență din Petroșani a fost preluată, din nou, încă din semestrul II al anului 2015 de Ministerul Sănătății, ca urmare a începerii lucrărilor de modernizare a unității medicale de la Petroșani pe fonduri guvernamentale, primarul Tiberiu Iacob Ridzi își propune să susțină în continuare activitatea de la SUP. În această direcție, primarul Petroșaniului a prevăzut în proiectul de buget pentru acest an, care urmează să fie supus dezbaterii publice și aprobării Consiliului local în zilele următoare, o sumă de aproximativ 10 miliarde de lei vechi pentru susținerea lucrărilor de modernizare de la Spital și pentru achiziționarea de aparatură medicală modernă. De o atenție similară se va bucura și în acest an proiectul pentru construirea Catedralei Ortodoxe ”Sf. Ilie”, așa cum toate cultele religioase și ONG-urile care dezvoltă servicii sociale, culturale sau sportive se vor bucura, ca și până acum, de atenția și suportul financiar al administrației locale.

Anul 2016 ar putea aduce la Petroșani și primii bani europeni, pe noul exercițiu financiar 2016-2020 al Uniunii Europene. În această direcție, primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că deja au fost finalizate mai multe proiecte care urmează a fi depuse la organismele de aprobare și finanțare europene. ”Vorbim în principal despre proiectele care vizează reabilitarea termică și estetică pentru cât mai multe din blocurile de pe raza Petroșaniului. Este o procedură destul de complexă, dar anul acesta în mod cert vom depune toate documentațiile astfel încât poate spre finalul anului sau, cel târziu, la începutul anului 2017, să obținem finanțarea și să începem lucrările pentru cât mai multe blocuri. Un proiect similar, tot pe fonduri europene, la care lucrăm deja, este cel care vizează moderizarea Muzeului Mineritului”, spune Tiberiu Iacob Ridzi.

Cea mai mare mâhnire a primarului Petroșaniului este legată, în continuare, de modul în care se derulează proiectul privind dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng. ”Nu abandonăm acest proiect, chiar dacă până acum el este realizat doar în proporție de circa 15%. La acest moment nu știu încă în ce măsură Guvenul va aloca noi resurse financiare, în acest an, pentru continuarea lucrărilor. Cert este însă că noi, administrația locală, după ce am alocat, atât cât am putut, fonduri pentru continuarea proiectului – bani cu care am reușit în 2015 să finalizăm bazinul de apă – vom încerca să achiziționăm anul acesta și pompele pentru apă, ca să putem umple bazinul şi să putem astfel să viabilizăm şi pârtiile din zona de sus. Această investiţie ar însemna un pas destul de mare pentru tunurile de zăpadă şi instalaţiile de schi pe care le avem în domeniul schiabil”, mai arată Tiberiu Iacob Ridzi.