Din rețetele Bunicii / ”Zamă” de tarhon

bunicaLa început de nou an, cu bucuria regăsirii, vă spun ”La mulți ani !” și vă doresc, dragii mei cititori, să aveți parte de un an cu bucurii, dar și cu bucate alese pe mese și cămările pline de bunătăți, precum și cu o sănătoasă poftă de mâncare bună, gătită după rețetele meșteșugite, pe care vi le-am pregătit pentru acest an.

Pentru că sunt sigură că după dezmățul culinar pe care, potrivit tradiției, românii îl comit în perioada sărbătorilor (de la Crăciun până hăt după Sfântul Ion), ar merge o ”zamă” acră, vă propun să cugetați serios la o zupă de tarhon care, cum știe orice ardelean, te pune pe picioare una-două și face bine și la stomac și intestine. În plus, e și foarte ușor de gătit, pentru orișice om, nu doar pentru specialiștii din bucătărie.

Luați dară câteva ramuri de tarhon proaspăt de la precupețele din piață ori din cămară pus de cu toamnă la borcan în oțet. Mai luați un dărab de ciolan afumat la fum de fag, rămas după tăiatul porcului, apoi din beci aduceți câteva zarzavaturi (morcovi, țelină, păstârnac, pătrunjel) și niscaiva cartofi (4-5 bucăți așa, ca să ajungă pentru tot familionu`). După ce le-ați fi curățat și spălat frumos, ca pentru orice zupă, zvârliți toate cele în oală, cu carnea afumată cu tot, și lăsați la fiert, preț de câteva zeci de minute, până când carnea se desprinde de pe os și cartofii se înmoaie de-i faci pireu cu lingura. Adăugați apoi zeama făcută separat dintr-un ou bătut într-o cană cu oareșice smântână (nu multă, doar așe, vreo 2-3 lingurițe) peste care ați pus ușor și câteva lingurițe de zeamă din zupă, dregeți cu sare și bineînțeles cu oțet, fie el din mere sau din vin.

Apoi poftiți cu încredere la masă. Și, ca zama de tarhon să fie și mai bună, scoateți pe masă și câțiva ardei iuți, puși tot așa, de cu toamnă, la borcanul de murături. Să vă fie de bine și de leac, tot atâta !

Pe data viitoare ! Cu drag, BUNICA.