Dezbateri pe tema termoficării în sistem centralizat în Consiliul local de la Vulcan

termoficareDupă ce adminsitratorul special al CEH a anunțat că, începând cu luna februarie, furnizarea agentului termic în municipiile Vulcan și Lupeni ar putea fi sistată, ca urmare a datoriilor acumulate de societățile de distribuire și de plățile mult sub așteptări efectuate pentru facturile curente, Consiliul local de la Vulcan a luat în dezbatere și analiză chestiunea termoficării.

Din păcate, soluțiile prin care autoritățile locale pot interveni pe această chestiune sunt destul de limitate, în condițiile în care cea mai mare parte a datoriilor societăților de termoficare către CEH sunt urmare a neîncasării facturilor pentru energia termică livrată populației. În prezent, circa 600 de apartamente din municipiul Vulcan mai sunt racordate la sistemul centalizat de termoficare. La acestea se adaugă instituțiile publice, școlile, grădinițele și Spitalul municipal, pentru care municipalitatea a păstrat și această sursă de încălzire, cu toate că peste tot au fost montate surse alternative (centrale pe gaz sau chiar panouri solare).

Primarul municipiului Vulcan , ing. Gheorghe Ile spune că va avea, în cursul acestei săptămâni, o întâlnire cu directorul Termocentralei de la Paroșeni și cu reprezentanții lichidatorului societății locale de distrbuție a agentului termic, Termoficare SA. ”Încercăm să găsim o soluție prin care să amânăm decizia de sistare a furnizării agentului termic pentru vulcănenii care mai sunt racordați la termoficae, pentru că nu mi se pare corect și uman să-i lăsăm pe oameni în frig, în plină iarnă și pe acest ger cumplit, chiar dacă aceștia nu-și pot plăti facturile pentru energie”, spune Gheorghe Ile. Primarul Vulcanului vrea să propună Consiliului local și, mai apoi, celor de la CEH, ca soluție pentru problema termoficării, creșterea cuantumului subvenției acordate de Consiliul local pentru plata facturilor la energia termică în sistem centralizat, de la 18% la 48% din prețul de referință, pentru lunile februarie și martie 2016.

Măsura urmează a fi discutată într-o ședință viitoare a Consiliului local al municipului Vulcan. Până atunci, forul legislativ de la Vulcan, reunit în ședință ordinară la finalul săptămânii trecute a adoptat prețul de referință pentru Gigacalorie pe anul 2016. Acesta a fost stabilit la 152,26 de lei (fără TVA) pentru populaţie, şi de 186,73 de lei, tot fără TVA, pentru agenţii economici. La acelaşi procent de 18,46 % a rămas şi subvenţia asigurată de primărie pentru cheltuielile de termoficare.