Din rețetele bunicii / Dulciuri raw vegan

bunicaDe multe ori, din diverse motive de sănătate sau de frumuseţe, ori pur simplu pentru că este ”la modă”, oamenii aleg
să-și schimbe total modul de alimentaţie. Deşi mulţi specialişti sunt împotriva unui tip de alimentaţie bazat numai pe produse de origine vegetală, cei care adoptă un asemenea regim sunt de părere că regimul adoptat le-a schimbat total viaţa. O categorie aparte din “vegetarieni” o reprezintă raw veganii, despre care mi-am propus să vă vorbesc în rubrica din această săptămână.

Denumirea “raw vegan” sau “raw food” definește alimentaţia vegană făra foc (vegan = fără ingrediente de origine animală ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt leguminoasele, mai ales cele verzi, germenii şi vlăstarii, seminţele şi sâmburii, fructele şi algele marine.

Cei mai mulţi oameni când spun “raw”, adică “crud”, se gâdesc la salate goale. Ceea ce aceştia nu ştiu este faptul că în ultima perioadă a apărut o adevărată cultură gastronomică “raw vegane” şi că bucătari faimoşi prepară fără foc adevărate festinuri culinare.

Poate nu trebuie să ne schimbăm în totali-tate obiceiurile culinare, dar nu strică, sunt convinsă, ca măcar o masă pe zi din programul nostru culinar să fie înlocuită cu hrană vie, preparată simplu, natural, fără coacere sau fierbere. mai ales că pentru aceasta nu avem nevoie decât de puţină voinţă şi ceva mai multă imaginaţie pentru prepararea reţetelor raw vegan, primind în schimb satisfacția deplină a unei porţii zdravene de sănătate. Spre exemplu, de o reţetă “dulce”  din această categorie culinară, eu am fost cu adevărat cucerită. Este o reţetă de ciocolată super gustoasă şi super sănătoasă. Pentru preparare avem nevoie de un blender în care să mixăm două banane, 200 grame merişoare deshidratate, 100 grame goji, 100 grame pudră de roşcoave ( pudră carob), un borcan unt de arahide şi 3 linguri miere. Toate ingredientele de mai sus se amestecă bine şi se toarnă în forme de silicon. Apoi se dau la rece în frigider pentru câteva ore, după care se pot consuma.

Bucăţile de “ciocolată” au un gust divin şi pot face faţă oricărei ciocolaterii cu renume. La preparatea acestei reţete se poate folosi în loc de pudra de roşcoave, cacao, la care se poate adaugă şi puţin lapte de migdale. Poftă bună la mâncare sănătoasă! De dulce !…

BUNICA