Artistul plastic Petrică Birău propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului Petrila

birauUn grup de consilieri din cadrul Consiliului local al orașului Petrila a înaintat un proiect prin intermediul căruia se propune atribuirea titlului de ”Cetățean de onoare” al orașului Petrila artistului plastic Petrică Birău.

Petru Ilie Birău este născut la data de 12 mai 1966 în satul petrilean Cimpa. Este licențiat în Arte vizuale la Universitatea de Artă și design din Tg.Jiu, fiind totodată absolvent al studiilor de masterat în specializarea pictură, la Universitatea  de Vest din Timisoara. În cursul anului 2015, Petrică Birău a susțint și o teză de Doctorat în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara.

Prezență constantă în viața cultural-artistică a Văii Jiului, maestrul Petrică Birău este un promotor al tradițiilor populare, al satului tradițional cărora, atât prin originalele sale lucrări de artă, cât și prin stilul său simplu de viață, le rămâne fidel.

Deși extreme de modest, Petru Birău este unul dintre pilonii artei plastic contemporane nu doar din Petrila, lucrările sale fiind apreciate de iubitorii de artă din întreaga țară și chiar dincolo de granițele acesteia. Prin activitatea sa plastică, dar mai ales prin caracterul său ales, Petrică Birău este un pilon al culturii din Valea Jiului, iar propunerea consilierilor locali din Petrila de a-i oficializa statutul de ”Cetățean de onoare” nu este decât o fireasc formă de respect față de acesta.

De precizat este și faptul că anul 2015 i-a adus lui Petrică Birău și unul din apreciatele ”Premii Exclusiv”, conferit de grupul nostru editorial.