Primarul Uricaniului cere intervenția urgentă a Guvernului pentru eliminarea impozitul minim obligatoriu pentru curte

WP_20160106_11_27_32_ProO prevedere a noului Cod Fiscal, referitoare la modul de calcul al impozitului pe teren datorat de persoanele fizice a pus pe jar un număr foarte mari de locuitori din zonele rurale ale orașului Uricani. Nemulțumirea oamenilor vine din faptul că impozitul pe teren a crescut, în anumite situații, chiar și de 4 ori față de anul trecut.

Un exemplu edificator în acest sens este impozitul pentru terenul din curtea gospodăriilor țărănești, pentru care noile norme de impozitare impun o suprafață minimă de 400mp, pentru care se calculează acest impozit, chiar dacă suprafața reală a curții este mai mică.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, ia partea cetenilor și arată că acest mod de calcul nu este unul corect, evidențiind în același timp faptul că administrația locală de la Uricani nu poate interveni din păcate pentru rezolvarea acestei probleme. ”Eu am solicitat în mod categoric Consiliului local să aprobe impozitele și taxele locale la cota cea mai mică prevăzută de lege, astfel încât impozitele locale să nu crească în 2016 la Uricani. Din păcate, noul Cod fiscal a reformulat unele taxe iar softul care  calculează impozitul nu poate face abstracție de aceste prevederi legale”, spune primarul Buhăescu.

Chiar și așa, primarul orașului Uricani spune că nu va sta cu mâinile în sân, ci va solicita Consiliului local să aprobe un Memorandum, pentru care va cere și semnături din partea cetățenilor afectați de aceste prevederi incorecte ale Codului Fiscal, urmând ca acest document să fie înaintat Guvernului României pentru soluționare. ”Nici mie, asemeni cetățenilor, nu mi se pare corectă aplicarea cotei de impozit pentru curte la o suprafață minimă obligatorie de 400 mp. Din păcate, normele de aplicare ale Codului Fiscal pot fi modificate doar de Guvern. Noi, la Uricani, vom face un Memorandum pe care-l vom înainta Guvernului Cioloș, solicitând modificarea   acestui impozit aberant prin ordonanță de urgență. Dacă el va fi probat de Guvernul Cioloș, în mod clar, vom restitui cetățenilor din Uricani diferența de impozit plătită după prevederile actuale ale legii”, spune Dănuț Buhăescu.

Primarul Uricaniului a ridicat, de altfel, această problemă semnalată de cetățenii din Uricani și în ședința de săptămâna trecută a Consiliului local. Iată, în secțiunea VIDEO de mai jos ce le-a spus primarul Dănuț Buhăescu consilierilor locali ai orașului Uricani.