Modernizarea blocurilor de locuințe, tema principală de acțiune a edililor din Uricani pentru anul 2016

Uricani panoramaDacă în ceea ce privește lucrările de modernizare a infrastrcuturii rutiere și pietonale, a unităților de învățământ și sănătate din orașul Uricani, s-au făcut progrese vizibile în ultimii ani, primarul Dănuț Buhăescu își dorește ca anul 2016 să fie anul în care principalele investiții publice să vizeze reabilitarea blocurilor de locuințe.

Din fericire, în acest scop, noile linii de finanțare nerambursabilă din fonduri europene vin în ajutorul comunităților locale care vor să atragă acești bani pentru reabilitarea blocurilor de locuințe. ”Vrem să fim pregătiți pentru a accesa acești bani și, în acest sens, deja am demarat procedurile de întocmire a documentațiilor tehnice necesare pentru 26 de blocuri de locuințe din Uricani. Nu vă ascund însă faptul că îmi doresc, ca până la finalul acestui an să reușim să demarăm  proceduri similare și pentru cât mai multe alte blocuri, acolo unde și cetățenii doresc să putem face astfel de investiții”, apreciază Dănuț Buhăescu,  primarul orașului Uricani.

Deja, pentru primele 15 blocuri s-a trecut la faza de contractare, urmând ca în perioada imediat următoare, alte 11 blocuri să-și definitiveze documentațiile care preced contractarea lucrărilor de modernizare. Noutatea față de proiectele similare, derulate până în prezent pe bani
europeni, la blocuri, este că noile programe europene, prevăd nu doar eligibilitatea pentru lucrări de izolație termică și acoperișuri, ci și lucrări de înlocuire a tâmplăriei, dar și de schimbare a rețelelor de apă și canalizare și a celor de energie electrică.

WP_20160106_11_27_32_ProPe de altă parte, primarul Uricaniului spune că, pentru a putea sprijini cetățenii de la bloc, aceștia trebuie să înțeleagă că, potrivit cerințelor finanțatorilor acestui program, locatarii trebuie să fie constituiți într-o formă juridică de asociere, respectiv în asociații de proprietari și/sau
locatari, după caz. ”Oamenii trebuie să lase la o parte neînțelegerile dintre anumiți vecini și să-și constituie aceste asociații, fără de care noi, primăria, nu putem să-i ajutăm cu investițiile pentru moderizarea blocului. Acolo unde oamenii încă nu au înțeles acest lucru, vom mai face ședințe și  întâlniri cu cetățenii, pentru că e păcat să ratăm șansa de a moderniza toate blocurile din Uricani pe bani europeni. Dar legea nu ne lasă să facem aceste investiții cu forța, acolo unde oamenii nu vor să participe”, spune primarul Buhăescu.

Din păcate, acesta își exprimă regretul că, din inutile rațiuni electorale, anumite persoane din orașul Uricani, au început să dezinformeze cetățenii în legătură cu acest proiect. ”Este ceea ce se întâmplă la blocul 33-35 de pe Teilor, unde au apărut niște așa-ziși ziariști care, doar în campanile electorale, vin să lovească în credibilitatea primarului, mințind cetățenii că nu vreau să mă implic în soluționarea problemelor acestora. Eu sper ca și cetățenii din aceste blocuri să înțeleagă că au nevoie de asociație ca să putem moderniza locuințele în care stau. Acolo unde Primăria are apartamente cu chirie, am început să facem investiții în tâmplărie, uși și pachet, dar fără banii europeni nu vom putea moderniza așa cum trebuie aceste locuințe”, precizează Dănuț Buhăescu.