Senatorul Vochițoiu solicită Ministerului Energiei garantarea continuării activității miniere și energetice în Valea Jiului și județul Hunedoara, pentru cel puțin o jumătate de secol

vochitoiu la senatAtât în calitatea sa de senator de Valea Jiului, cât mai ales impulsionat de faptul că și-a început cariera profesională ca angajat al unei exploatări miniere din Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu acordă un interes semnificativ în activitatea sa politică, situației din sectorul minier și energetic al Văii Jiului.

În fața situației generate de declararea insolvenței Complexului Energetic Hunedoara, încă din prima zi a noii sesiuni parlamentare din acest an (1 februarie 2016), Vochițoiu a depus o interpelare în Senatul României, având ca obiect reorganizarea CEH și asigurarea continuării activității miniere în bazinul carbonifer al Văii Jiului. Pentru senatorul UNPR, aceasta este cea de-a 13-a intervenție politică la nivel parlamentar pe marginea acestui subiect. De data aceasta, interpelarea este adresată ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, despre care Vochițoiu crede poate fi acel factor de echilibru și de decizie care să asigure un viitor pentru CEH și, mai ales, pentru salariații acestuia.

”Între parlamentarii județului Hunedoara sunt singurul care a lucrat vreme de 10 ani în subteran, în greu încercata mină Petrila, unde săptămâna precedentă a coborât ultima echipă de muncitori după o activitate de 156 de ani. Cred așadar că mi-am câștigat cu prisosință dreptul de a afirma apăsat că soarta minerilor, a energeticienilor și a celor care depind, într-un fel sau altul, de cel mai important agent economic al județului, nu poate fi primejduită de incompetența, lăcomia sau pasivitatea unei clici care a dispus cu iresponsabilitate, ani la rând, sub forme diverse, de bogăția reprezentată de huilă pentru sectorul energetic”, spune senatorul Vochițoiu în interpelarea sa adresată ministrului Energiei.

Acesta explică, în documentul depus la Senat, că pericolul declarării insolvenței CEH și al consecințelor nefaste ale acestui deznodământ, i-au fost prezentate chiar de către specialiștii ministerului, în răspunsul la una din cele 13 interpelări făcute pe marginea acestui subiect de maximă importantă pentru locuitorii Văii Jiului. ”În răspunsul nr. 101999/RN din 26.06.2014, primit de la Cabinetul Ministrului delegat pentru Energie, eram atenționat după enumerarea unor măsuri de eficientizare care trebuiau să asigure redresarea Complexului și transformarea sa într-o societate competitivă pe piața de energie, că vehicularea nejustificată a iminentei stări de insolvență ar fi extrem de nocivă societății, prin apariția unor temeri nejustificate ale salariaților, înrăutățirea relațiilor cu furnizorii și îndepărtarea potențialilor investitori”, spune Vochițoiu.

Senatorul arată că, din nefericire, lucrurile au evoluat spre acest deznodământ și, ceea ce este mai grav, evoluează în continuare spre unul cu consecințe și mai grave. ”Astăzi, dosarul în 10 volume al  insolvenței CEH nu stă mărturie doar pentru faptul că interesul meu era unul perfect legitim și cunoșteam foarte bine situația Complexului, ci reliefează faptul că societatea nu a avut nici o strategie în pregătirea insolvenței raportat la intenția de reorganizare, așa cum reiese și din constatările administratorului judiciar provizoriu”, explică Vochițoiu.

În interpelarea sa, Haralambie Vochițiu arată că, în lipsa unor măsuri promte de intervenție din partea factorilor responsabili, lucrurile degenerează de la o zi la alta, fapt deja vizibil atât în relațiile contractuale ale CEH, în criza de cărbune cu care se confruntă termocentralele și în iminentele tensiuni sociale care se vor amplifica în lipsa unor decizii hotărâte. ”Apreciez la rândul meu că atît criza conducerii deficitare a CEH, cât și datoriile de peste 1.672.000 de lei nu mai pot fi tratate altfel decât cu maximă diligență. Consider însă că raportul amănunțit asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență, cu menționarea persoanelor cărora le-ar putea fi imputabilă această situație, inclusiv penal, urmată de elaborarea judicioasă a planului de reorganizare a activității, trebuie să conducă la un singur rezultat: garantarea continuării activității miniere și energetice în Valea Jiului și județul Hunedoara, pentru cel puțin o jumătate de secol”, arată Vochițoiu. Acesta crede, de altfel, că orice altă măsură ar antrena o serie de consecințe economice și sociale foarte grave, cu implicații primejdoase asupra securității energetice a României.

În acest sens, Vochițoiu îi solicită ministrului Victor Grigorescu, mobilizarea întregii capacități administrative a Ministerului Energiei (în calitate de acționar unic al CEH) pentru redresarea și reorganizarea sa. ”Vă solicit, domnule ministru, să ne comunicați politica Ministerului în această privință, pentru perioada următoare, modul în care vor opera ajutoarele de stat pentru restructurare, cât și asigurarea că supravegherea activității de conducere a Complexului va fi monitorizată cu toată vigilența de structurile abilitate”, solicită Vochițoiu prin interpelarea depusă la Senatul României.