Premierul Cioloș anunță alegeri locale într-un singur tur

dacian-ciolosGuvernul va organiza alegerile locale pe baza legislației existente, a transmis astăzi premierul Dacian Cioloș,  în plenul Parlamentului, arătând că cei care își doresc că modifice legea electorală să își asume acest lucru și să nu mai culpabilizeze Executivul.

Declarația premierului a fost făcută la prima participare premierului la „Ora prim-ministrului” în Camera Deputaților, dezbaterea având ca temă tocmai  ”Legislația electorală românească” care, în opinia premierului, trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetățenilor, însă orice modificare legislativă în această direcție trebuie să aibă girul partidelor politice parlamentare.

”Decizia privind alegerile locale a fost luată de Parlament acum un an. Subiectul a fost repus în discuție acum, după ce, în Noiembrie, o parte a societății a cerut revenirea la două tururi. Partidele nu au dat semne că doresc redeschiderea subiectului. Guvernul și-a asumat răspunderea organizării nepărtinitoare a alegerilor, alegeri care vor fi organizate pe baza legislației alese în Parlament. Fie că e vorba de OUG sau asumarea răspunderii Guvernului, ambele instrumente aduc Executivul în fața Parlamentului, așa că tot o majoritate tranșează. Guvernul singur nu poate modifica legislația fără acordul Parlamentului, iar existența unei majorități e esențială. Din discuția cu partidele nu am sesizat o opoziție la ideea pentru alegeri în două tururi. Oportunitatea privind timpul ales pentru modificarea legii este pusă în discuție. Partidul sau partidele care doresc modificarea legislației acum, să-și asume responsabilitatea, nu să culpabilizeze Guvernul că nu vrea să se implice” a declarat Dacian Cioloș de la tribuna Parlamentului.

Vezi aici, integral, declarația Primului Ministru Dacian Cioloș, transmisă astăzi în Camera Deputaților: