In memoriam Carol Schreter

carol schreterÎn urmă cu 9 ani, unul dintre cei mai apreciați oameni ai Văii Jiului, Carol Schreter – primar în exercițiu, la vremea respectivă, al municipiului Petroșani, avea să se stingă din viață, la vârsta de 76 de ani. Decesul a suferit în urma unui infarct miocardic, în timpul unei ședințe e hemodializă, la care fostul primar al Petroșaniului a fost nevoit să recurgă în ultimii ani din viață, ca urmare a unor probleme renale.

Carol Schreter s-a născut în 1931, pe 16 octombrie, era necăsătorit și, conform CV-ului său, cunoștea cinci limbi straine, el fiind de altfel și absolvent al Înaltei Școli de Administrație de la Roma. În anul 1996, Carol Schreter a câstigat primul mandat de primar, iar în 2004 a reușit să-l obțină pe cel de-al doilea, locuitorii municipiului Petrosani considerându-l ca fiind cel mai bun primar pe care l-au avut dupa 1989.

Carol Schreter s-a remarcat nu doar în activitatea politică și de administrație locală. El a fost, vreme de 24 de ani, director al mai multor unități miniere din Valea Jiului, iar în perioada cât a condus exploatarile miniere a ajutat la dezvoltarea economică a mai multor orașe din Valea Jiului.

Pentru activitatea sa, administrațiile locale din Petrosani si Uricani i-au conferit titlul de cetățean de onoare.

Carol Schreter a avut o puternică influență și în ceea ce privește modelarea și promovarea actualului primar al municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi care, de altfel, i-a fost viceprimar în perioada 2004-2007 și care i-a succedat mai apoi în funcția de primar al municipiului Petroșani. De altfel, la comemorarea celor 9 ani de la trecerea în eternitate a lui Carol Schreter, actualul primar al Petroșaniului a transmis și un mesaj public în acest sens.

”Cu sufletul încă cernit ne amintim că, în urmă cu 9 ani, pe 9 februarie 2007, pleca dintre noi CAROL SCHRETER – Primar al municipiului Petroşani, un om deosebit, preţuit de comunitatea în slujba căreia şi-a dedicat întreaga viaţă. Profesionalismul său a stat la baza întregii sale activităţi iar devotamentul pentru locuitorii urbei în care s-a născut l-a călăuzit în viziunea sa de modernizare a municipiului. Amintirea sa va rămâne veşnic în inimile noastre!”, a transmis Tiberiu Iacob Ridzi, Primarul municipiului Petroşani