Suspiciuni de fraudă și trafic de influență în alegerea noului Senat de la Universitatea din Petroșani

marcu si rascoleanLa Universitatea din Petroșani, alegerile interne își urmează calendarul. Astăzi și-au prezentat intenția de a candida pentru funcția de Rector, alți doi candidați, după ce în urmă cu două săptămâni prof.univ.dr.ing. Roland Moraru, de la Facultatea de Mine și-a anunțat intenția de candida pentru această funcție. Ceilalți doi candidați înscriși în cursă sunt prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser, de la Facultatea de Mine și actualul rector interimar, conf.univ.dr.ing. Marius Marcu, de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică. Potrivit informațiilor noastre, un al patrulea pretendent al celei mai înalte funcții de conducere din cadrul Universității Petroșani, este prof.univ.dr.ing. Radu Sorin de la Facultatea  de Inginerie Mecanică și Electrică.

Cei 4 trebuie acum să-și prezinte programul managerial în fața colegilor. Primul care a făcut acest lucru, în mod oficial, a fost Eduard Edelhauser, care și-a lansat astăzi, în mod oficial candidatura la funcția de Rector în fața colegilor din corpul academic al Universității din Petroșani.

Până când colectivul academic și reprezentanții sudenților vor fi chemați să aleagă viitorul Rector, la Universitatea din Petroșani s-a încheiat (!?) o nouă etapă de alegeri, care vizează desemnarea viitorilor membri ai Senatului universitar. Cu toate că alegerile au avut loc luni, 8 februarie 2016, rezultatele nu sunt cunoscute, în mod oficial, nici până la această oră deși procesele verbale ale alegerilor au fost semnate de către Biroul electoral care coordonează scrutinul universitar. Potrivit unor surse demne de încredere, această situație atipică este generată de apariția unei situații de balotaj care pune într-o situație nefavorabilă actualul rector, aflat la egalitate de voturi cu conf.univ.dr.ing. Liliana Samoilă, în lupta pentru ultimul loc din componența noului Senat. Se pare că doamna Liliana Samoilă ar fi fost ”convinsă” să renunțe ”din proprie inițiativă” la oganizarea unui nou tur de alegeri, fapt care-l avantajează, desigur în mod suspect, pe actualul Rector.

Mai mult decât atât, în chestiunea alegerilor pentru viitorul Senat al Universității se vorbește tot mai mult despre posibile fraude și chiar despre posibile cazuri de trafic de influență, după ce a ieșit la iveală că actualul președinte al Senatului, conf.univ.dr.ec. Ilie Răscolean a candidat pentru o nouă poziție în Senat în timp ce este și președinte al Biroului electoral pentru Senat, fapt care reprezintă în mod evident o incompatibilitate care ar putea duce chiar și la invalidarea alegerilor. Toată această situație neclară și suspicioasă este amplificată și de faptul că, deși până la această oră, rezultatele alegerilor pentru noul Senat trebuiau să fie făcute publice, acest lucru nu s-a întâmplat. Ceea este însă mult mai grav este că, potrivit informațiilor pe care le deținem, domnul Răscolean nu a reușit să acceadă, în urma votului exprimat de colegi în noul Senat însă, în culise, se vorbește despre două demisii ”inexplicabile” ale altor aleși, respectiv conf.univ.dr.ec. Alin Monea și conf.univ.dr.ec. Dorina Niță, care nu fac altceva decât să-i lase culoar deschis actualului președinte al Senatului, domnul Ilie Răscolean. Desigur, dincolo de speculații, ar fi interesant de aflat ce ar fi putut să-i determine pe cei doi să renunțe subit la funcțiile dobândite prin votul colegilor, la doar câteva ore după ce au decis inițial că merită să candideze pentru un loc în Senatul Universității din Petroșani ?

Desigur, nu trebuie decât puțină imaginație ca să ne dăm seama că, deși au pierdut alegerile pentru noul Senat universitar, domnii Marcu și Răscolean țin morțiș să rămân în componența acestui for, respectiv în cursa pentru păstrarea funcțiilor pe care le dețin.

Rămâne de văzut cum se vor încheia în cele din urmă alegerile, însă trebuie să spunem că legalitatea lor deja este pusă sub semnul îndoielii și, pe holurile Universității,  se string semnături pentru contestații la nivelul Ministerului Educației, dar și pentru întocmirea unor eventuale plângeri la Parchet.

Din păcate, sub aceste auspicii începe dezbaterea publică (sau, după caz, cu ”ușile închise”) pentru alegerea viitorului Rector al Universității din Petroșani. Subiect asupra căruia ne rezervăm dreptul de a reveni cu informații și comentarii în zilele următoare.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.