Autoritățile publice de la Vulcan reacționează la decizia CEH de sistare a furnizării agentului termic

merisanuCOMUNICAT DE PRESĂ PRIMĂRIA MUNICIPIULUI VULCAN

Așa cum se cunoaște, în ultimele săptămâni Primăria Municipiului Vulcan împreună cu toți factorii instituționali implicați în asigurarea și derularea activității de distribuire a agentului termic în localitate, a urmărit să găsească soluții pentru continuarea asigurării căldurii în imobilele conectate la rețeaua de termoficare.

Situația financiară a societății TERMOFICARE S.A. VULCAN  pe fondul datoriilor foarte mari acumulate care au condus la incapacitatea acestei societăți de a-și continua activitatea, a impus adoptarea de urgență a soluțiilor economice și tehnice cele mai bune legate de activitatea acestei societăți.

Au fost îndelung analizate  acele soluții care să nu împovăreze comunitatea Vulcanului în ansamblul ei, cu costuri neprevăzute pentru bugetul local.

A fost analizat cu maximă responsabilitate de către noi toți, impactul social al deciziei de sistare a distribuției de agent termic, ținând cont de faptul că latura socială a activității noastre are importanță deosebit de mare din perspectiva asigurării de către Primărie a calității vieții cetățenilor Vulcanului.

În acest context, a fost luată în calcul posibilitatea preluării de către Primărie  a datoriilor  populației către societatea TERMOFICARE VULCAN S.A ( societate aflată în subordinea Consiliului Local Vulcan), datorii care ar fi atârnat însă foarte mult în administrarea bugetului local din acest an.

La sfârșitul lunii ianuarie 2016, valoarea datoriilor beneficiarilor de agent termic față de S.C. TERMOFICARE VULCAN S.A, este de :

  • 562.425 lei – de la populația aflată în plată directă la societate
  • respectiv 1.023.754 lei de la populația aflată în plată la asociațiile de proprietari.
  • La aceste sume se mai adaugă cele neîncasate la 31.01.2016 de la agenții economici și instituțiile publice ( spital, unități de învățământ) în valoare de 103.626 lei.

Față de aceste datorii societatea TERMOFICARE VULCAN S.A. are un total de plată de 11.732.739 lei către CEH,  neexistând resursele necesare pentru efectuarea lor, ceea ce a condus în acest moment la intrarea în lichidare a societății.

Numărul total al apartamentelor branșate la rețeaua de distribuție a fost la nivelul lunii ianuarie 2016 de 331 față de 8848 – când rețeaua a funcționat la capacitate asigurând confortul termic în imobilele branșate.

Propunerea făcută în ultimele două săptămâni de către reprezentanții Primăriei, către lichidatorul S.C. TERMOFICARE VULCAN S.A. a fost cea stabilită în ordonanța 36, care permite preluarea de către administrația locală a costurilor pierderilor din rețea, pierderi pe care Primăria se angaja să le suporte de la bugetul local, la nivelul lunilor ianuarie, februarie și marite 2016, în valoarea totală de aproximativ 300.000 lei.

Lichidatorul a respins această propunere, respingere motivată de situația societății: falimentul.

Pe de altă parte, soluția preluării tuturor datoriilor de către Primărie ar fi afectat realizarea unui număr important de investiții și lucrări publice programate pentru 2016, ceea ce ar fi condus la un impact negativ în relația administrației cu un număr foarte mare de cetățeni ai urbei noastre, cetățeni care așteaptă de foarte mult timp rezolvarea unor probleme care țin de asemenea de calitatea vieții în municipiul nostru. În plus, legea nu ar fi permis angajarea acestor cheltuieli din bugetul local.

Față de cele arătate s-a ajuns în situația deloc plăcută pentru noi și pentru beneficiari, de sistare a agentului termic.

Punând în balanță soluția cea mai bună atât pentru cetățenii Vulcanului cât și pentru activitatea instituției noastre, a fost luată decizia ( deloc plăcută pentru noi) de sistare a distribuției de agent termic.

În perioada imediat următoare vom face eforturile necesare pentru a găsi soluțiile tehnice alternative pentru cele 331 de apartamente, dintre care 63 au un singur calorifer branșat.

În privința instituțiilor publice – spital și unități de învățământ – toate acestea beneficiază de sisteme alternative de încălzire, nepunând în dificultate desfășurarea activităților specifice.

 

 Cristian Ion Merișanu

 VICEPRIMARUL MUNICIPIULUI VULCAN