Solidari pentru locurile de muncă din Valea Jiului

miting1Câteva mii de oameni au participat la mitingul organizat la Petroșani de Sindicatul Muntele, în semn de solidaritate față de problemele prin care trece Complexul Energetic Hunedoara care ar putea costa pierderea a mii de locuri de muncă și un regres economic semnificativ al Văii Jiului.

Toate aceste pericole au fost subliniate, la mitingul de astăzi, de toți cei care au simțit nevoia de a lua atitudine față de situația incertă a CEH, aflat în insolvență, după ce toate eforturile de resuscitare economică a acestuia, întreprinse de guvern și reprezentanții clasei politice au eșuat. În bună parte, protestatarii și-au manifestat din nou nemulțumirea față de cei care au permis devalizrea acestui colos energetic național, printr-un management incompetent și prin acordarea unor venituri scandaloase pentru șefi. „Cerem Guvernului să găsească într-un ritm alert soluții pentru păstrarea locurilor de muncă”, a declarat președintele Sindicatului „Muntele”, a spus de la tribuna din fața Casei de Cultură de la Petroșani, Petre Nica – președintele Sindicatului Muntele.

„Motivul protestului este insolvența Complexului Energetic Hunedoara și drumul aproape sigur către faliment, în condițiile în care veniturile societății nu fost, sub nicio formă, mărite. Nu s-au găsit soluții la nivel guvernamental, iar evitarea falimentului se axează doar pe tăierea de drepturi salariale. Astfel, CEH poate lăsa în urmă peste 6.000 de șomeri, în câteva luni. Din păcate, nu toată lumea conștientizează pericolul pe care am încercat, de acum doi ani de zile, să-l arătăm opiniei publice. Nu cedăm la luptă. Oricând se poate face ceva, atâta timp cât este voință”, a declarat, Petre Nica, citat de Agerpres.

Alături de protestatari s-au aflat și foarte mulți oameni simpli din toată Valea Jiului, dar și reprezentanți ai clasei politice și ai administrațiilor publice locale. ”Am fost prezent la meeting-ul de astăzi organizat de minerii din Valea Jiului și ceilalți energeticieni din județ, din solidaritate cu lupta lor pentru păstrarea locurilor de muncă. Am simțit nevoia să le fiu alături și în acest demers – așa cum am făcut-o permanent, pentru că nu pot uita anii mei de activitate minieră, pentru că nu pot uita tot ceea ce înseamnă pentru Valea Jiului această industrie, care merită o soartă mai bună. În mod cert toți cei ce au fost astăzi în stradă ca să-și spună cuvântul în apărarea drepturilor lor, au nevoie să știe că toți cei ce îi pot susține, le sunt alături. Eu sunt unul dintre aceștia, pentru că Hunedoara Sunt și Eu”, și-a motivat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, prezența în stradă, alături de hunedoreni.

La acţiunea de protest au fost prezenți și reprezentanți ai sindicatelor din Oltenia, precum și președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Președintele Cartel Alfa, Bogan Hossu, a afirmat că CEH trebuie să-și continue existența, ca o măsură de interes național, dar și local, ținând cont de situația economică din Valea Jiului. „Din punct de vedere tehnic, s-au făcut foarte multe greșeli ale conducerii administrative a CEH și ceea ce noi atragem atenția este că nu salariații trebuie să plătească greșelile făcute de administrație sau de decidenții politici, care n-au luat, la momentul oportun, anumite decizii”, spune Hossu, citat de Agerpres.

MITING ”HUNEDOARA SUNTEM NOI” / GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.