Din rețetele bunicii Nuța / Tortul pasiunii

bunicaDe Sfântul Valentin – patronul necondiționat al îndrăgostiților, ca de altfel și de Dragobete – patronul românașului iubăreț, deserturile dulci trebuie să fie cât mai romantice și mai savuroase, că doar sunt ingredientele de scces ale unui prilej atât de… dulce.

Deși cei mai mulți oameni preferă, după cum spun statisticile, torturile cu ciocolată sau fructele glazurate, prăjiturile cu frișcă sau alte bunătățuri, eu cred că un desert fabulos este, cel puțin după părerea mea (despre care unii cititori spun că ar fi experimentată !) unul care conține, migdale, fructul pasiunii și merengue elvețian. Ca să obținem așa ceva, pentru început coacem un blat. Se bat spumos șase albușuri de ou, iar gălbenușurile acestora se amestecă cu șase linguri zahăr, cu zahăr vaniliat, coajă rasă de lămâie, praf de copt și 100 grame unt topit și răcit, mai apoi, la temperatura camerei. Această compoziție se încorporează cu grijă în albușuri, iar mai apoi se adaugă, în ploaie, circa 200 de grame de migdale măcinate foarte fin. Se toarnă amestecul într-o formă rotundă și se dă la cuptor. Blatul copt și răcit se taie apoi în patru bucăți subțiri de un centimetru.

Crema aferentă are la bază un merengue elvețian, a cărei preparare este destul de ușoară. Iată cum: se iau trei albușuri de ou, 120 grame zahăr și un praf de sare și se pun toate într-un castron. Se încălzesc pentru cinci minute pe aburi amestecându-se ușor cu un tel. După cele cinci minute, bezeaua se ia și se mixează la viteză mare până capătă o consistență tare. Este momentul când se adaugă puțin câte puțin, cam 200 de grame unt cu 82% grăsime, apoi 200 ml smântână pentru frișcă și sucul de la 6 bucăți din celebrul fruct al  pasiunii.

Crema obținută este spumoasă, cu o dulceață medie și o aromă deosebită. Nu vă mai rămâne de făcut altceva decât să îmbrăcați tortul  în crema-bezea după ce l-ați însiropat cu un sirop de zahăr în care s-a adăugat o lingură de coniac. Desigur, aici totul depinde de inspirația și măiestria fiecăruia. Se poate fulgi de migdale sau cu bezeaua în care se mai adaugă puțină culoare cu ajutorul unui sirop concentrat de vișine.

Cu drag, vă urează Poftă bună… Bunica !

images

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.