”România Educată”, tema politică lansată în dezbatere de Președintele României

iohannis si educatiaPreședintele României, Klaus Johannis alansat astăzi în dezbatare publică proiectul ”România Educată”. Ca fost profesor, Klaus Johannis apreciază că anul 2016 nu mai trebuie să fie doar un simplu an al experimentelor în educație.

”Am lansat astăzi oficial Dezbaterea Națională pentru Educație și Cercetare. Sper ca la finalul acesteia, în 2018, să avem fundația pe care să putem construi #RomâniaEducată. Trebuie găsite, în primul rând, soluții pentru reducerea abandonului școlar. Nu mai putem accepta ca un procent important din populația activă să nu dețină niciun document care să permită inserția pe piața muncii și, prin urmare, un trai decent și un rol activ în societate. Această stare de fapt reprezintă un adevărat risc la adresa securităţii naţionale. Vă invit pe toți să vă alăturați acestui demers, deoarece reforma educației nu mai poate pleca de la viziunea unui singur om, ci de la coagularea dezideratelor și obiectivelor comune, în strânsă legătură cu provocările prezentului și viitorului”, a declarat Președintele Johannis.

Președintele României apreciază, de asemenea, că acest proiect ar trebui nu să fie eclipsat de anul electoral 2016, ci să constituie o nouă bază de discuție chiar și în abordarea campaniilor electorale și a dezbatelor de idei în rândul clasei politice.

”Am asumat educația ca prioritate națională din convingerea profundă că viitorul României este strâns legat de educație. Am considerat că este datoria mea și, în același timp, așteptarea cetățenilor României. În lumina atribuțiilor constituționale, îmi propun să aduc la aceeași masă a dialogului pe toți cei interesați de educația și cercetarea din România și să ofer un cadru de dezbatere autentică, scoasă de sub presiunea conjuncturilor sau de sub presiunea calculelor politice”, a mai declarat șeful statului.