Petroșaniul își revendică locul meritat în istoria culturii românești prin Constantin Brâncuși

brancusi1Astăzi, România sărbătorește ”Ziua Brâncuși”, sărbătoare națională a culturii, înstituită la aniversarea a 140 de ani de la nașterea marerelui sculptor român, la 19 februarie 1876.

Municipalitatea din Petroșani s-a înscris în rândul comunităților locale din România care marchează acest eveniment de excepție, organizând, în parteneriat cu Asociația Petro Aqua și Asocația Casa Pro Urbis, un simpozion decicat nu doar personalității scullptorului, ci unul menit să pună în valoare rolul pe care Petroșaniul l-a avut în construcția celui mai cunoscut reper artistic al lui Constantin Brâncuși, ”Coloana Recunoștinței fără de sfârșit”.

Atât prin colecția de fotografii donată de Sorana Georgescu Gorjan (fiica inginerului Ștefan Georgescu Gorjan, cel care a supravegheat echipa de specialiști de la Atelierele Centrale din Petroșani la turnarea și asamblarea Coloanei), care a făcut obiectul expziției prezentate, deja pentru a doua oară la Petroșani, cât și prin inedita expoziție de cărți poștale și ștampile din seria ”Constantin Brâncuși”, dar mai ales prin lansarea volumului ”Istoria realizării Coloanei Infinite la Atelierele Centrale din Petroșani”, avându-l ca autor pe deja apreciatul ”brâncușolog” al Văii Jiului, Ovidiu Rizopol, comunitatea locală din Petroșani demonstrează că numele acestui oraș este strâns legat de paternitatea celebrei opere a lui Constantin Brâncuși.

brancusi2Răspunzând recomandărilor venite din partea mai multor oameni de cultură din Petroșani cu privire la oportunitatea marcării printr-un ansamblu monumental, a rolului asumat de acest oraș în nașterea Coloanei Infinitului, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a dezvăluit faptul că, deja de câțiva ani buni, avea intenția de a face acest lucru. ”Am analizat câteva schițe propuse de mai mulți oameni de cultură și artiști din Valea Jiului, dar costurile unui astfel de monument reprezentativ, de care cu siguranță Petroșaniul are nevoie, mi s-au părut destul de ridicate și, de fiecare dată, am ezitat să propun punerea în execuție a unui astfel de proiect, pentru că a trecut și trecem încă printr-o perioadă dificilă, din punct de vedere economic, pentru comunitatea noastră locală. Știu însă că o astfel de investiție culturală, care poate fi o necesară carte de vizită pentru turismul cultural în orașul nostru, este una care, pe temen mediu și lung, poate aduce acel plus de imagine de care avem nevoie și pe care, grație oamenilor deosebiți care l-au sprijinit pe Brâncuși în realizarea Coloanei infinitului, Petroșaniul îl și merită. Motiv pentru care voi reevalua oportunitatea realizării acestui proiect și vom vedea în ce măsură el ar putea fi pus în operă”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

Vezi aici principalele momente ale ”Zilei Brâncuși” e la Petroani / VIDEO (sursa: Press Media.ro):

 

***

 

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.