Senatorul Vochițoiu cere Ministerului Educației reevaluarea propunerilor privind restructurarea orelor de istorie și limba română din programa școlară

vochitoiu foto nouO interpelare parlamentară și o întrebare adresată ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj sunt demersurile prin care senatorul Haralambie Vochițoiu solicită reevaluarea propunerilor privind restructurarea orelor de istorie și limba română din programa școlară.

”Vă adresez prezenta interpelare la 165 de ani de la nașterea unuia dintre predecesorii dumneavoastră în scaunul de ministru al Educației, marele reformator al școlii românești, Spiru Haret. Acest dascăl de seamă ne-a lăsat următoarele însemnări: Patria nu este numai pământul din care scoatem rente. Patria o face și limba, și istoria, și religia, și tradițiile. A da cu piciorul în toate acestea, este a se lepăda cineva de patria sa. Precum un părinte nu are dreptul de a-și lăsa copilul fără instrucție, cu mai mare cuvânt el nu are dreptul de a-i da o educație antinațională, care face dinstr-însul un element înstrăinat de țară. Cu aceste observații dinainte, constat cu o temere împărtășită de o bună parte a societății civile, că variantele Planului Cadru pentru învățământul gimnazial propuse dezbaterii publice mărginesc, în manieră nepermisă, discipline de studiu ca limba și literatura română, istoria, mergând până la eliminarea limbii latine. Este suficient să ne gândim la felul în care ar evalua matematicianul și astronomul Spiru Haret eliminarea limbii latine din programa școlară, ținând seama de importanța acesteia pentru matematică și astronomie, cât și pentru biologie, fizică, medicină, drept și identitatea noastră națională, ca să catalogăm această propunere ca nepotrivită”, spune Vochițoiu în interpelarea adresată ministrului Educației.

În ceea ce privește reducerea orelor de limba și literatura română senatorul UNPR de Valea Jiului apreciază că o astfel de măsură este nejustificată și avertizează că trebuie privit cu maximă atenție semnalul de alarmă tras în acest sens de Academia Română.

Similar, în ceea ce privește studiul istoriei, Vochițoiu apreciază că orice reducere a orelor de istorie chiar în preajma centenarului Marelui Război pentru Întregirea Neamului Românesc și a Marii Uniri, nu vor conduce la înălțarea și întărirea școlii, ci dimpotrivă, la alienarea tinerilor de conștiința națională.

”Nu prin reduceri de ore și materii se poate acționa pentru îmbunătățirea învățământului gimnazial, ci prin creșterea răspunderii în ceea ce prvește actul de educație, supravegherea cu sportită atenție a conținutului manualelor, exigența în raport cu participarea tuturor părților la complexul proces de instrucție și formare a aptitudiniulor și caracterului, judicioasa utilizare a timpului alocat pentru studiu, îmbogățirea cunoștințelor prin utilizarea de metode moderne de asimilare ș.a.m.d”, arată, în documentul depus la Senat, Haralambie Vochițoiu.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.