Ministrul Energiei apreciază că nu xistă soluții politice pentru rezolvarea situației CEH

victor-grigorescuDupă ce, încă de ieri, pete 100 de mineri de la EM Lonea au anunțat declanșarea unui protest sontan, în această dimineațăși pe parcurusl zilei de astăzi, alți circa 600 de mineri de la Lonea, Vulcan și Livezeni s-au blocat în subteran, nemulțumiți de situația în care se găsește Complexul Energetic Hunedoara. Aceștia au solicitat ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să vină personal în Valea Jiului pentru a-i asigura că nu-și vor pierde locurile de muncă, iar CEH nu va inra în faliment.

Ministrul Energiei a prezentat astăzi un punct de vedere față de situația creată în Valea Jiului. Acesta apreciază că nu există momentan o soluție politică de a rezolva situația critică de la Complexul Energetic Hunedoara, iar singura cale de salvare a companiei este munca și seriozitatea. „Ne confruntăm, în acest moment, cu o situație dificilă în Valea Jiului generată de protestele apărute în ultimele 24 de ore. Le înțeleg supărarea și revolta. Așa nu se mai poate! Înțeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani aproape niciuna nu a fost onorată. Știu că niciuna din promisiunile politice care li se fac astăzi nu reprezintă o soluție. Am discutat cu prefectul și autoritățile abilitate pentru ca cei care protestează să nu își pună viața în pericol și să li se ofere toată asistența de care au nevoie. Nu putem exclude situații neprevăzute deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar și pentru minerii experimentați”, a declarat, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

El a arătat că a preluat un complex energetic fără niciun ban în cont, cu un titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei și cu circa 30 de cereri de intrare în insolvență.

„În decembrie nu aveam din ce plăti salarii și eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului și la sărăcie pe toți cei care muncesc în mină sau în termocentrale. Cu eforturi deosebite, atât din partea ministerului, din partea societății și mai ales a oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaților și am stabilizat situația financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că, în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte o parte din transportatori erau pregătiți să lase oamenii ieșiți din tură în frig și beznă”, a arătat Grigorescu.

El a amintit că în această iarnă nu a fost importată nicio tonă de cărbune. „Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toți banii pe care îi aveam au mers către minele românești. Împreună, am trecut peste toate aceste dificultăți ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat”, a susținut Grigorescu.

Pe de altă parte ministrul Energiei s-a angajat că plătească drepturile salariale ale angajaților din Complexul Energetic Hunedoara, să mențină nivelul producției și să crească veniturile companiei. „Responsabilitatea situației de la CEH se întinde în timp și numai împreună putem oferi Văii Jiului o șansă — minister, angajații care doresc să muncească onest, administratorul judiciar și autoritățile locale. Nu există astăzi o soluție politică pentru situația critică de la CEH. Singura soluție care poate salva Complexul de la dispariție este munca și seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel, vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Valea Jiului. Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea voință. Cărbunele românesc își are deja locul său în securitatea noastră energetică”, a mai precizat Victor Grigorescu.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.