La Uricani se dezvoltă un proiect de investiții care poate reașeza economia locală pe noi coordonate

danut-buhaescuAutoritățile locale din orașul Uricani au înțeles la timp că, odată cu închiderea ultimului bastional industriei miniere din acest oraș (Mina Uricani) lucrurile ar putea avea consecințe extrem de grave în ceea ce privește economia locală, viața socială a orașului și perspectivele de viitor ale acestuia.

Din fericire, pentru primarul Dănuț Buhăescu și echipa sa, dezvoltarea de alternative pentru relansarea economiei locale au început înainte ca mina să se închidă. ”Știu că nu există pentru noi toți o problemă care să ne îngrijoreze mai mult decât perspectiva închiderii minei Uricani și lipsa locurilor de muncă. Din păcate, în ceea ce privește soarta minei Uricani, lucrurile sunt deja pecetluite. În fața acestei realități, am căutat să găsim soluții și, din fericire, deja s-au conturat câteva inițiative private cărora le vom acorda întregul nostru sprijin. Am acordat un teren în zona fostei case de copii unor investitori care vor să deschidă o fabrică de legume-fructe cu 150 de locuri de muncă. La fosta preparație, domnul Emil Părău deja a început construcția halei în care va deschide o fabrică de cherestea în care vor lucra, pentru început, alți 100 de angajați. Mai avem o fabrică de prelucrare a lemnului unde lucrează 30 de salariați. De asemenea, câțiva tineri din Uricani care au lucrat în Vest, intenționează să deschisă o fabrică de confecții metalice, unde vor angaja pentru început 10-15 persoane, dar potențialul acestei afaceri poate acoperi în viitor peste 200 de noi locuri de muncă. Desigur, sunt pași mici, dar esențiali pentru reconfigurarea economiei noastre locale”, apreciază Dănuț Buhăescu.

Primarul orașului Uricani a dezvăluit recent că deja a fost aprobat în Consiliul local un acord de principiu cu un consorțiu care dorește să demareze în acest oraș un proiect de investiții social-economice, exclusiv din fonduri europene, proiect evaluat la 12 milioane de euro. ”Este vorba despre un proiect integrat, intitulat ”Proiect Uniunea Europeană-Incubatoare de afaceri pentru viitor”, cu fonduri venite direct de la Bruxelles. De fapt, investitorii vor realiza la Uricani câteva întreprinderi de industrie alimentară, după cum urmează: 1. întreprindere de brutărie-patiserie; 2. întreprindere de colectare, depozitare și prelucrare a fructelor de pădure și plantelor medicinale; 3. întreprindere de prelucrare a cărnii cu abator corespunzător normelor europene; 4. întreprindere de colectare, depozitare și prelucrare a laptelui.

În paralel, proiectul vizează o latură socială prin construirea unei grădinițe și a unei școli profesionale pentru meseriile necesare pregătirii personalului calificat pentru cele 4 întreprinderi de producție sus menționate, dar și a unui azil de îngrijire pentru vârstnici și a unei Unități Mobile de Primiri Urgențe (UPU), dotată cu aparatură de ultimă generație în domeniul medical, inclusiv sală de operație, unitate care va fi deservită de cei mai buni medici specialiști din Valea Jiului. Mecanismul vizat de acești investitori este unul cât se poate de simplu: elevii din toată Valea Jiului care vor urma cursurile acestei școli, vor avea parte de burse de studiu (de 500 lei lunar) și de acoperirea tuturor cheltuielilor educaționale (îmbrăcăminte, transport, rechizite, manuale etc.), se vor califica în meserii specifice activităților productive sus-menționate și vor avea asigurat un loc de muncă în cele 4 întreprinderi ale concernului. Pentru a asigura asistența socială necesară atât familiilor care vor lucra în aceste întreprinderi, dar și pentru alte persoane cu bani din țară și chiar din alte țări europene, precum și pentru cetățenii din orașul nostru, vor funcționa grădinița privată, azilul de bătrâni, respectiv Unitatea de Primiri Urgențe. Acest proiect va asigura un necesar de forță de muncă de circa 500 de joburi. Deja am identificat terenurile de care acești investitori au nevoie, am avut o primă discuție de principiu și am obținut acordul Consiliului local pentru aceste investiții și ne-am asigurat că proiectul va demara încă din acest an. Nu vă ascund că dacă acest proiect reușește, atunci Uricaniul poate deja vorbi despre un viitor de succes, pe noi coordonate ale economiei locale”, explică primarul Buhăescu.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.