72% dintre turiștii români declară că au probleme când călătoresc în UE

turism-ueConform sondajului realizat de ECC Romania la Targul de Turism al României, in perioada 24 – 27 Februarie 2016, Centrul European al Consumatorilor din România – ECC Romania a participat ca expozant la Târgul de Turism al Romaniei – Ediția de primăvară.

Cu ocazia acestui eveniment ECC Romania a împărţit in cele 4 zile de participare in jur de 1000 de broşuri cu diverse tematici referitoare la drepturile consumatorilor români atunci când pleacă în vacanță în Europa, ceea ce reprezintă o medie de 1000 de persoane pe zi care au primit informații și consiliere gratuită din partea consilierilor centrului.

Totodată, ECC Romania a realizat și un sondaj ce a avut 9 întrebări privind gradul de cunoaștere a drepturilor consumatorilor. Au fost completate 87 de chestionare în cele 4 zile de targ. În urma prelucrării datelor, au rezultat următoarele concluzii:

72% dintre consumatorii care calatorit in Uniunea Europeana au avut probleme în timpul călătoriilor lor în Uniunea Europeană, cu 5 procente mai putin decat anul trecut. In general probleme legate de întârzierea sau anularea mijlocului de transport (în principal avion), dar și probleme cu hotelul.  29% nu s-au adresat unei instituții specializate de protecția consumatorilor iar 81% consideră că ECC Romania este o ințiativă bună.

58% merg in vacanta cu familia, in timp de 9% prefer sa calatoreasca singuri. Referitor la buget, romanii chestionati au spus in mare parte – 34% ca prefera o vacanta in Romania cu un buget sub 300 eur pe sejur, iar 44% dintre romanii vor pleca in aceasta vara in vacanta si in Romania, dar si in afara tarii.

”Se poate spune că, având deja 8 ani de activitate susținută în ECC-Net, Centrul European al Consumatorilor din România are expertiza și mijloacele necesare pentru a găsi o soluție pentru orice problemă pe care ar putea s-o aibă consumatorii atunci când fac calatoresc in Europa. Ceea ce nu poate decât să-i bucure pe consumatorii români și să le ofere încrederea necesară pentru a se putea bucura deplin de beneficiile vacantelor, fără a se teme că drepturile lor de consumatori europeni nu vor fi respectate”, a declarat Irina Chirițoiu, Director ECC Romania.