Valea Jiului și Gorjul, împreună la pomenirea artistului Constantin Brâncuși, la Mănăstirea Lainici

rizopol1La doar câteva zile care ne despart de la comemorarea a 59 de ani de la momentul trecerii în neființă a inegalabilului artist Constantin Brâncuși, la Sfânta Mănăstrire Lainici (din Defileul Jiului) a fost oficiată o slujbă de pomenire la inițiativa starețului sfântului lăcaș monahal, arhim. Ioachim Pârvulescu.

La eveniment au fost invitați să ia parte, printre alții, presedintele Consiliului Judetean Gorj Ion Calinoiu, Primarul Municipiului Targu Jiu Florin Cârciumaru, brâncoșiologii Ion Mocioi, Genovie Carlogea, Ștefan Stoiculescu, Sorin Buliga, Ilie Gorjan. În aceeași calitate de invitat de onoare s-a numărat și apreciatul brâncușiolog al Văii Jiului, Ovidiu Rizopol, vicepreșdinte al Asociației Petro Aqua din Petroșani. 

”Am avut și eu prilejul de a reitera, într-o scurtă evocare, episodul prezenței la Petroșani a marelui sculptor Constantin Brâncuși, prezentând totodată și caietul Petro Aqua cu tema „Istoria Realizării Coloanei Infinite la Atelierele Centrale Petroșani”. Comunicarea a fost audiată cu interes,  fiind distribuite celor prezenți și peste 30 de exemplare din această lucrare. Am constatat încă o dată, că excluzând cercul restrâns al specialistilor, se cunosc prea puține lucruri – și chiar și acestea destul de vagi – despre aportul Văii Jiului la nașterea celei mai importante creații brancușiene: Coloana Infinită”, a declarat Ovidiu Rizopol.

rizopol2Acesta consideră totdată că o oportunitate extraordinară pentru aceasta zonă ar fi fost înființarea unui „Muzeu al Coloanei Infinite” ! ”Aveam hala de la turnatoria Atelierelor Centrale, utilajele originale pe care s-a lucrat, proiectul tehnic al Coloanei, fotografiile cu montarea Coloanei la Targu Jiu, scrisorile între Brancuși și inginerul Ștefan Georgescu Gorjan, scrisorile muncitorilor și tehnicienilor cu mărturii despre momentele creației tehice ale Coloanei. N-am avut în schimb, noi, comunitatea și instituțiile sale, voința evaluării acestei întâmplări unice în România sau inteligența de a înființa al doilea muzeu dedicat marelui sculptor român, după cel care funcționează cu succes la Paris. Poate totuși se va întâmpla o minune”, spune Ovidiu Rizopol.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.