Senatorul Vochițoiu solicită anularea taxei pentru apa meteorică pentru locuitorii județului Huneodara

anrscUna din problemele stringente cu care se confruntă locuitorii din Județul Hunedoara, și nu numai, este cea a felului în care este calculată factura la apă și canalizare pentru utilizatorii casnici. În Județul Hunedoara sunt doi mari operatori regionali pentru apă și canalizare, respectiv APAPROD DEVA și APASERV PETROȘANI. Clienții acestor operatori, care beneficiază de servicii de apă și canalizare, trebuie să plătească și apa meteorică. În prezent, taxa este platită de către consumatorii casnici, aceștia fiind taxați cu 1mc/luna/abonat din anul 2000, indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă.

Analizând toate aceste aspecte, liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochițoiu, a declarat: „Consider că este injust acest lucru, având în vedere că apa meteorică nu este cuantificată în niciun fel, deoarece nimeni nu știe cu exactitate, câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc, o casă, etc. Apa de ploaie (meteorică) ajunge pe stradă, în rețelele de scurgere a apelor, care aparțin locatarilor. Responsabilitatea ca aceste rețele să nu se intersecteze cu rețeaua de canalizare a operatorului regional, aparține autorităților locale. Acest serviciu distinct trebuie plătit doar de către primării, și eventual de persoanele juridice”.

Acționând în vederea efectuării demersurilor, în sensul rezolvării acestor probleme, consilierii județeni ai UNPR, au inițiat un proiect de hotărâre, prin care să mandateze reprezentanții Consiliului Județean Hunedora în Adunările Generale a Acționarilor să solicite modificarea procedurii de tarifare, astfel încât, consumatorii casnici să nu mai fie taxați cu apa meteorică pe raza Județului Hunedoara.

În acest context, vineri, 11.03.2016, senatorul UNPR, Haralambie Vochițoiu, a avut o întrevedere cu președintele A.N.R.S.C., Dr. Ing. Doru Ciocan, în cadrul căreia a insistat ca, instituția mai sus amintită, să se implice în mod activ, în rezolvarea acestei probleme.

Un alt aspect discutat, a fost acela al criteriilor de stabilire a tarifelor serviciilor comunitare, în funcție de gradul de suportabilitate al populației. În opinia parlamentarului, tarifele practicate în Valea Jiului, în localitățile Petroșani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani, nu respectă acest criteriu, zona având un nivel de trai foarte scăzut, nivel de somaj ridicat și mulți pensionari.

La finalul întrevederii, președintele A.N.R.S.C , Dr. Ing. Doru Ciocan s-a angajat că în următoarea săptămâna a lunii martie, instituția va da un răspuns interpelarii făcute de senatorul Haralambie Vochițoiu, astfel încât, proiectului de hotărâre, inițiat de consilierii județeni ai UNPR, privind modificarea procedurii de tarifare, să producă efecte favorabile.