Din rețetele bunicii Nuța / Plăcinta cu mere

Home Stiri la zi Din rețetele bunicii Nuța / Plăcinta cu mere

bunicaAustriecii îi spun cu mândrie “Apfelstrudel” şi îl declară drept unul din produsele culinare tradiţionale ale lor. În fapt, este vorba despre nu mai puţin tradiţionala, şi pe la noi, plăcintă cu mere.

Pentru acest produs de patiserie aveţi nevoie de: 250 grame făină, 2 linguri ulei, o jumătate de linguriţă de sare şi o jumătate de linguriţă de oţet, 130 ml apă călduţă,  un kilogram de mere, sucul de la o lămâie stoarsă, o ceaşcă de pesmet, o ceaşcă de merişoare uscate, 75 grame zahăr, o linguriţă de scorţişoară şi 2 cuişoare.

Cum procedăm ? Mai întâi, din făină, cele 2 linguri de ulei, oţet, sare şi apă facem un aluat mai moale, frământat preţ de vreo 10 minute. Aluatul se aşează apoi într-un vas uns cu puţin ulei şi acoperit cu un ştergar. Se lasă să se “odihnească” aproximativ o jumătate de oră la loc cald şi  uscat. Jumătate din cantitatea de mere se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe şi se stropesc cu sucul de lămâie. Cantitatea rămasă se dă pe răzătoarea mare şi apoi, se stropeşte cu zeama de lămâie rămasă. Se lasă aşa, la macerat, cam 10 minute.

Apoi, pe  o faţă de masă din pânză, curată se presară puţina făină, după care se aşează foaia groasă de aluat pe aceasta. Aluatul se întinde apoi bine, dar cu mare atenţie să nu se rupă, după care se lasă câteva minute să se usuce. După ce foaia de aluat s-a uscat, se unge bine cu o pensulă înmuiată în ulei. Peste ea se presară apoi pesmetul, lăsând liber de
jur-imprejur o margine de circa două degete. Peste aceasta se aşează, într-un strat uniform şi lat de vreo 4 degete, fructele tăiate în cubuleţe şi apoi  cele rase, stoarse bine de suc. Se presează deasupra şi merişoarele, după care se adaugă circa 75 de grame de zahăr amestecat cu scortişoara şi cuişoarele măcinate.

Aluatul se face apoi sul, cu ajutorul feţei de masă. Într-o tavă se pune o foaie de copt, unsă bine cu ulei. Sulul de aluat se aşează în tavă, închizând capetele acestuia cu aluat. Se unge cu ulei ştrudelul şi se dă la cuptor, preţ de 50-60 de minute, la foc potrivit.

Se serveşte cald, imediat după ce a fost din cuptor, pudrat cu puţin zahăr şi scorţisoară.

Poftă bună ! Sau cum ar spune austriecii: “Guten apetit !”

BUNICA

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.