Ce pierd și cu ce rămân salariații CEH după denunțarea Contractului Colectiv de Muncă

foto coloaj cehPentru clarificarea implicaţiilor denunţării Contractului Colectiv de Muncă asupra drepturilor angajaţilor societăţii, conducerea Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. – Societate în Insolvenţă a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, câteva precizări privind efectele acestui demers.

Astfel, potrivit administratorului special al companiei, drepturile acordate conform Contractului Individual de Muncă care nu sunt afectate de denunţarea Contractului Colectiv de Muncă şi care constau în toate sporurile şi indemnizaţiile pe care le primesc angajaţii sunt următoarele:
– salariul de bază lunar brut
– spor pentru vechimea în muncă
– spor pentru fidelitate
– spor de periculozitate
– spor de front
– spor de şef echipă, brigadă, schimb
– spor pentru radiaţii
– spor pentru condiţii nocive şi periculoase
– spor pentru mobilitate
– spor pentru confidenţialitate
– spor pentru condiţii deosebite
– spor pentru lucru în timpul nopţii
– spor pentru lucru efectuat în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale
– spor pentru orele lucrate suplimentar faţă de norma lunii
– zilele de concediu negociate în CIM
– alte drepturi prevăzute de lege (indemnizaţia de concediu, indemnizaţia pentru concedii medicale, zile libere pentru donarea de sânge conform legii, diurna conform legii)

În aceeași măsură,drepturile care sunt afectate de denunţarea Contractului Colectiv de Muncă sunt următoarele:
– Tichete de masă
– Tichete cadou
– Masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100%
– Zile destinate activităţilor sindicale
– Adaos pentru sărbătorirea Zilei meseriei
– Adaos pentru sărbătorirea Crăciunului
– Adaos pentru Ziua Femeii (8 martie)
– Cota combustibil (energie electrică şi termică)
– Cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor
– O serie de ajutoare financiare, precum:
* ajutoare pentru calamităţi naturale declarate de autorităţile locale sau centrale, incendii sau explozii la locurile de domiciliu ale salariaţilor;

* ajutor boli grave si incurabile, accidente de muncă – conform regulamentului aprobat de Comisia paritară administraţie sindicat
– Adaos pentru ziua salariatului

* Prima jubiliară

* Transport gratuit la şi de la locul de muncă

* Zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau alte situaţii, precum şi cu ocazia zilei meseriei

De asemenea, se mai pierd unele drepturi acordate doar în cazul concedierii, respectiv:
– Plăţi compensatorii acordate la concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului
– Plăţi compensatorii acordate în cazul concedierii colective.

În legătură cu acestea, la Ministerul Energiei a fost depusă o solicitare privind includerea Complexului Energetic Hunedoara pe lista societăţilor ai căror angajaţi beneficiază de măsuri de protecţie socială în caz de disponibilizări colective, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Tot ca o consecinţă a denunţării contractului colectiv de muncă, pe perioada în care acesta nu e în vigoare, nu se mai aplică formele de salarizare prin acordul direct şi indirect.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.