Oficialii Ministerului Energiei apreciază că repornirea CEH pe principii economice active este un proces de lungă durată

sediul cehDiscuțiile cu Comisia Europeană privind aprobarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH) sunt de lungă durată, iar soluțiile nu vin din pixul unui om sau din modificarea legislației, așa cum se întâmpla anii trecuți, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o dezbatere privind strategia energetică națională.

Întrebat dacă este posibil ca delegația DG Competition din cadrul Comisiei Europene, care va veni marți în România pentru a analiza acordarea unui potențial ajutor de stat pentru CEH, să respingă planul de reorganizare, Grigorescu a răspuns: „Discuția cu Comisia Europeană este o discuție de lungă durată”.

„Și România, și Ministerul Energiei, și alte instituții avem cu toții argumente. Nu este o discuție simplă. Nu cred că cineva ar trebui să-și creeze senzația că discutăm două minute pe un colț de masă. Este o discuție complicată, care a început de vara trecută și care nu are, astăzi, încă, un rezultat. Și care trebuie să continue, pentru că, înainte de a avea o discuție despre planul de restructurare, trebuie să discutăm și despre cauzele insolvenței, aveam nevoie de munca pe care administratorul judiciar a depus-o în baza prevederilor legale”, a adăugat el.  Ministrul nu a putut să ofere un orizont de timp pentru finalizarea acestor discuții.

„Se întâmplă și la alte societăți care sunt în situație similară. Nu facem altceva decât să mergem pas cu pas. Când ajungem la capătul acestui proces, după o analiză corectă și bine fundamentată, o să avem și o concluzie”, a adăugat Grigorescu.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că există riscul să nu mai existe compania până atunci, ministrul a replicat: „Eu cred că asta este o abordare care vine mai degrabă din obișnuința anilor trecuți, în care spuneam că soluțiile stau în pixul unui om sau într-o zonă politică sau vin din modificări de legislație. Eu cred că vin în primul rând din muncă, din seriozitate, dintr-o abordare corectă și dintr-o analiză făcută așa cum se cuvine, cu profesioniști și cu oameni care vor să-și asume responsabilitatea. Cred că aceasta este diferența”.

La finele lunii mai 2015, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care acordă un ajutor de stat individual în valoare totală de 167 de milioane de lei pentru salvarea complexului Hunedoara, care necesită aprobarea DG Competition de la Bruxelles. La începutul acestui an, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, într-o conferință de presă, că autoritățile de la Bruxelles au cerut separarea activității de producere de energie de cea de minerit în cadrul Complexului Hunedoara. „La finalul perioadei de restructurare, complexul va rămâne mult mai mic, dar va fi funcțional, va putea funcționa pe picioarele lui”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

Administratorul judiciar al CEH, firma GMC SPRL, propune, în raportul privind cauzele insolvenței, „compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, prin preluarea în contul creanței a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puțin până în 2018”.

AGERPRES