Satul de poveste din Dumbrava Sibiului

sibiu1Asemeni ilustrului gânditor Lucian Braga şi eu ştiu că veşnicia s-a născut la sat. Tocmai de aceea,  vă invit în reportajul nostru din această săptămână, într-o călătorie printr-unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din sud-estul Europei: Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “ASTRA” din Sibiu.

Situat la 4 km de centrul Sibiului, în pădurea Dumbrava, muzeul prezintă, în zone armonios marcate nu numai ca tematică, ci şi ca spaţiu, lumea cuceritoare a satului românesc. Deşi muzeul în aer liber a fost înfiinţat în anul 1963 de către o echipă condusă de Cornel Irimie, primul director al Muzeului Tehnicii Populare, ideea de înfiinţare a acestuia este cu mult mai veche, fiind consemnată încă din anul 1905, când a luat fiinţă primul Muzeu Etnografic-Istoric al Românilor din Transilvania, muzeu ce a funcţionat până în anul 1950.

Moara hidraulică cu aducţiune inferioară a fost primul monument adus în Dumbrava Sibiului,  pe care îl regăsim şi astăzi. Construcţia morii este o adevărată capodoperă “inginerească”, impresionantă prin angrenajele şi roţile dinţate din lemn, cioplite manual dar cu precizia unei
maşini-unelte moderne. Cu timpul, colecţia a fost dezvoltată prin adăugarea de case ţărăneşti, alături de atelierele meşteşugareşti, urmând ca în anul 1989 să fie adăugate monumente de mare importanţă pentru satul românesc precum biserica, şcoala, cârciuma, popicăria etc.

Străbătut de peste 10 km de alei lângă care se găsesc 300 de clădiri,  suprafaţa alocată Muzeului ASTRA din Sibiu, muzeu al civilizaţiei populare tradiţionale începând cu anul 1990, când şi-a schimbat denumirea,  este de 96 de hectare, mult mai mare decât cea a Muzeului Satului din Bucureşti.

Clădirile originale din muzeu sunt reprezentative pentru satul românesc, patrimoniul etnografic prezent aici reprezentând o parte vie a civilizaţiei populare din ţara noastră. Aici, în Dumbrava Sibiului poate fi perceput  în adevăratul său sens, sistemul de valori al satului românesc.

Alături de gospodării din mai toate zonele rurale ale ţării, muzeul ne prezintă ateliere pentru prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei sau prelucrarea metalelor, dar şi ateliere pentru realizarea de îmbrăcăminte şi obiecte de uz gospodăresc, ateliere pentru prelucrarea pieilor şi a blănurilor etc.

Am poposit pentru prima oară în dumbravă, într-o zi însorită când soarele călduţ parcă te îndemna la plimbare. Liniştea din dumbravă, atmosfera plăcută, armonia clădirilor cu pădurea şi poienile ne-au făcut impresia că am păşit pe un tărâm de basm pe care ni-l imaginam doar în poveştile bunicilor noştri. Gospodăriile răsfirate de-a lungul aleiilor ne îmbiau ademenitor să intrăm, iar odată intraţi nu ne-am mai fi dat plecaţi, fiind fermecaţi de simplitatea interioarelor, dar şi de ingeniozitatea cu care au fost construite diversele obiecte de uz casnic.

Pentru a respecta valorile satului românesc, pe parcursul întregului an aici se desfăşoară o serie de târguri şi expoziţii de artă populară tradiţională, iar producătorii din zonă dar şi din alte părţi ale ţării aduc spre vânzare bucate alese realizate după reţete din vechime păstrate cu sfinţenie, fără urmă de “chimicale” după cum ne spun chiar producătorii.

După o hoinăreală de câteva ore, te poţi odihni făcând o plimbare cu lotca pe lacul din pădure sau te poţi înfrupta cu o friptură de berbecuţ şi o cană de vin rece la unul din ha-nurile de la marginea muzeului. Şi dacă vizita parcului în anotimpul căl-duros nu îţi este îndeajuns, te poţi întoarce şi iarna în Dumbravă pentru o plimbare cu sania trasă de cai, o cană de vin fiert şi multe poveşti spuse la gura sobei în casele tradiţionale româneşti. Pentru că aici, în Dumbrava Sibiului, e atât de clar de ce veşnicia s-a născut la sat.

MUZEUL NAȚIONAL ASTRA SIBIU / GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.