Discuții la Ministerul Muncii pe tema salarizării personalului din educație

educatie mmssMiercuri, 6 aprilie 2016, a avut loc, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice o întâlnire a reprezentanților confederațiilor sindicale reprezentative cu ministrul Muncii. Claudia Ana Costea. La această întâlnire s-au purtat discuții legate de proiectul de ordonanță de urgență pe care Guvernul României este pregătit să o aprobe pentru eliminarea inechităților salariale din sistemul bugetar.

Vă prezentăm câteva din aspectele discutate și care vor fi incluse în actul normativ:
– eliminarea tuturor situațiilor de suprapuneri salariale cauzate de creșterea salariului minim pe economie;
– eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție;
– eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită;
– eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații cu nivel diferit de studii (studii generale, medii sau superioare).

Toate aceste reglări se vor aplica după raportările pe care ministerele le-au făcut pentru lunile februarie și martie. Ordonanța va produce efecte pentru aproximativ 300.000 de salariați din sistemul bugetar, iar efortul financiar pentru anul 2016 va fi de aproximativ 600 – 700.000.000 de lei.

Angajamentul factorilor de decizie a fost ca redactarea ordonanței să se finalizeze până duminică pentru a putea fi dezbătută cu sindicatele marți, în Consiliul Național Tripartit în prezența premierului Dacian Cioloș, urmând ca miercuri, în ședința de Guvern, ordonanța să fie aprobată.