Sărăcie ? Află câte kilograme de mâncare aruncă anual românii la gunoi

gunoiRisipa de hrană în România a devenit o problemă socială majoră, datele statistice evidențiind faptul că aruncăm anul circa 250 kg de alimente pe cap de locuitor, a declarat miercuri Teodor Mitrana, director al Asociației MaiMultVerde, cu ocazia lansării proiectului „România împotriva risipei de hrană”. În tot acest timp, în diverse locuri de pe glob, alte 4,74 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei și au dificultăți în asigurarea hranei.

Statistica mai arată că la aceste date se adaugă cca. 5 mil. t. de deșeuri alimentare produse anual, ceea ce înseamnă între o treime și jumătate din cantitatea totală de hrană destinată consumului uman produsă într-un an. Dacă în mediul rural există metode tradiționale de valorificare a resturilor de alimente în gospodărie, în mediul urban peste 95% din resturile municipale ajung la groapa de gunoi, făcând astfel imposibilă valorificarea deșeurilor de orice fel.

Risipa alimentară este o problemă socială majoră cu care se confruntă multe dintre țările europene, printre care și România. Milioane de persoane din țara noastră trăiesc la limita sărăciei și se confruntă cu probleme în asigurarea hranei, în timp ce industria alimentară se confruntă cu dificultăți în gestionarea tonelor de deșeuri alimentare. Este motivul pentru care, pe model elvețian, Asociația MaiMultVerde a lansat proiectul ‘România împotriva risipei de hrană’, menit să analizeze situația risipei alimentare și să contribuie la limitarea și revalorificarea deșeurilor.