Concluziile raportului de control al comisiei în scandalul Apa Prod Deva

david adiPreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian Nicolae David, aa dispus verificarea incidentului S.C. Apa Prod S.A. Deva petrecut în urmă cu o lună de zile când furnizarea apei potabile a fost sistată după ce analizele au confirmat că apa furnizată de operatorul regional din zona de nord a județului nu este potabilă.

Potrivit unui comunicat al Consiliului județean Hunedoara, Corpul de Control al acestei insituții a finalizat verificarea etapelor în derulare a contractului de lucrări HD-CL3, verificarea efectuării testelor la terminare, efectuarea probelor de presiune şi de rezistenţă pe cele trei tronsoane reabilitate pentru a clarifica cauzele incidentului produs în 24 – 25.03.2016 când turbiditatea apei a depăşit limitele normale pe conducta magistrală Sântămăria – Orlea – Deva. Contractul de lucrări HD-CL3 „Reabilitarea sistemelor de tratare şi transport pentru alimentarea cu apă a localităţilor Haţeg, Călan, Simeria şi Deva” prevede ca după terminarea execuţiei lucrărilor şi efectuarea probelor de presiune şi de rezistenţă pe cele trei tronsoane reabilitate, să fie efectuată procedura premergătoare punerii în funcţiune, respectiv spălarea şi dezinfectarea celor trei tronsoane.

”În urma investigaţiilor, Corpul de Control a constatat că pe anumite porţiuni de conductă au rămas, din timpul execuţiei lucrărilor, sedimente consolidate pe interiorul conductei, care nu au putut fi înlăturate în timpul manevrelor de spălare şi dezinfecţie efectate până în data de 24.03.2016. Conducta de aducţiune nou executată îndeplineşte toate condiţiile legale şi contractuale, inclusiv condiţiile de siguranţă igienico-sanitară. La momentul incidentului din 24.03.2016 apa potabilă era transportată în paralel atât pe conducta nou construită, cât şi pe conducta veche pentru efectuarea procedurilor de testare a noii conducte. Prin urmare, turbiditatea apei putea fi generată de mai multe cauze ; sedimentări consolidate pe pereţii interiori ai conductei noi; infiltraţii în zonele deteriorate ale conductei vechi”, explică Adrian David, președintele Consiliului județean Hunedoara.

Acesta apreciază că, dat fiind faptul că lucrarea nu a fost încă recepţionată, antreprenorul lucrării va suporta cheltuielile generate de pierderile tehnologice.

”Angajaţii S.C. Apa Prod S.A. Deva responsabili direct şi indirect de producerea acestui incident, dar şi pentru comunicarea defectuoasă a acestuia, vor suporta sancţiunile aferente fişei postului şi a contractului de muncă. Sancţiunile vor fi instituite în regim de urgenţă de către Consiliul de Administraţie al SC Apaprod SA Deva şi sunt obligatorii, în primul rând pentru a preveni în viitor astfel de incidente. Ulterior acestea vor fi comunicate publicului. În calitate de preşedintele al Consiliului Judeţean Hunedoara, regret sincer disconfortul produs hunedorenilor de incidentul din 25 Martie 2016”, mai spune Adrian David.

„Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara în perioada 2014-2020” este un proiect derulat prin Programul de finanţare Europeană POS Mediu, ce prevede investiţii de 104.058.237 euro în sistemul de apă al judeţului Hunedoara.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.