Dumitru Gălățan Jieț a devenit ambasador cultural al județului Hunedoara

galatan jiet CJEminentul etnolog și scriitor Dumitru Gălățan Jieț a devenit ”Ambasador Cultural al Județului Huneodara”, după ce, la recomandarea Ligii Scriitorilor din Hunedoara, Consiliul județean  a decis să-i acorde acest titlu, împreună cu ”Diploma de Excelență” și calitatea de ”Consilier onorific al județului Hunedoara” în cadrul ședinței Consiliului județean Huneodara care a avut loc vineri la sediul instituției din Deva.

Dumitru Gălățan Jieț s-a născut la 4 aprilie 1940 în satul petrilean Jieț. Este medic, absolvent al Facultății de Stomatologie din Cluj din anul 1963. Dumitru Gălățan s-a remarcat în mod deosebit în activitatea culturală, fiind un promotor al tradițiilor momârlănești autentice, cărora le-a dedicat o bună parte din creațiile sale literare. Această activitate i-a adus, în anul 2008 titlul de ”Momârlan de onoare al Parohiei ortodoxe Jieț”, precedat de un titlu similar, conferit în anul precedent de comunitatea sătenilor din satul petrilean Jieț. Este inclus în Dicționarul etnologilor români – Ediția a II-a, este Cetățean de onoare al orașului Petrila și multiplu premiant al Galelor de excelență Exclusiv. Autor a peste 20 de volume dedicate istoriei momârlanilor, tradițiilor și obiceiurilor momârlănești din Valea Jiului, Dumitru Gălățan Jieț a reușit să obțină, în anul 2015, din partea Academiei Române, reabilitarea semantică a termenului de ”momârlan” în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Diploma de excelență conferită pentru întreaga sa activitate culturală i-a fost oferită etnologului Dumitru Gălățan Jieț în cadrul unei festivități derulate în debutul ședinței de Consiliu județean, distincția fiindu-i înmânată de președintele Consiliului județean Hunedoara, Adrian Nicolae David. ”Eu mă consider un om fericit pentru că am avut bucuria să-l cunosc pe distinsul nostru momârlan de onoare din Valea Jiului, dl. dr. Dumitru Gălățan Jieț. Am citit cu deosebită plăcere o bună parte din cărțile domniei sale și, momârlan fiind la rândul meu, mă bucur că grație eforturilor dânsului, acest termen care definește oamenii excepționali care sunt băștinașii Văii Jiului a căpătat adevărata și meritata valoare și în ochii specialiștilor de la Academia Română. Îl felicit pentru întreaga sa carieră și pentru felul în care s-a dedicat comunității pe care o reprezintă cu cinste”, a declarat Adrian David.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.