Administrațiile din Vulcan, Petroșani și Deva se înscriu printre cele mai transparente din România

proceduriPotrivit raportului “Transparenta la Raport în jud Hunedoara”, în care s-au prezentat pe larg rezultatele raportului de monitorizare privind aplicarea legii L52/2003 privind transparența decizională a autorităților publice, atât la nivel județean cât și la nivel național, autoritățile locale din municipiile Petroșani și Deva par a fi cele mai transpartente din România.

Potrivit raportului de monitorizare, efectuat în scopul intensificarii aplicării L52/2003 privind transparența decizională a administrațiilor publice, de către Coalitia 52, pe o perioada de un an de zile, în cele 7 municipii din Județul Hunedoara s-au adoptat un număr total de 301 acte normative, în perioada monitorizata, dintre care 103 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice. Această imagine conduce la concluzia ca prevederile legii transparentei decizionale (L52/2003) au fost aplicate într-o proporție de 34,22% la nivelul județului Hunedoara, fiind pregătite la prima vedere să intre în competiția celor mai transparente municipii din țară.

Raportul arată că municipiul Deva și muncipiul Petroșani par cele mai transparente autorități publice din țară, punând în consultare publică toate proiectele de acte normative elaborate în aparatele lor administrative, însă este de semnalat că totalul actelor normative emise de Municipiul Deva pe o perioada de un an de zile este în număr de numai 3 si echivalent, în timp ce la Petroșani un singur act normativ de acest tip a fost adoptat în perioada supusă monitorizării. Municipiile Hunedoara, Brad, Lupeni și Vulcan fac pași autentici pentru transparentizarea procesului decizional local, prin supunerea spre consultare a proiectelor de acte normative și organizarea de dezbateri publice din proprie inițiativă, deși nu sunt obligate de această lege.

Cât de transpartentă este activitatea primăriilor municipale din județul Hunedoara ?

În baza analizei răspunsurilor primite de reprezentanții Campaniei ”Coaliția 52” de la primăriile municipale din județul Hunedoara, un posibil top al transparenței administrațiilor locale din municipiile acestui judet, privită din perspectiva supunerii proiectelor de acte normative în procesul de consultare publică, este următorul:

Primaria Municipiului Vulcan – 100% indice de transparență decizională a autorității publice locale – 11 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice dintr-un total de 11 acte normative adoptate, pentru o perioada de 5 luni de informații receptionate în cadrul procesului de monitorizare;

Primaria Municipiului Petroșani – 100% indice de transparență decizională a autorității publice locale – 1 proiect de act normativ a fost supus consultarii publice înainte de a fi adoptat drept act normativ în perioada monitorizată.

Primaria Municipiului Deva – 100% indice de transparență decizională a autorității publice locale – 3 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice dintr-un total de 3 acte normative adoptate.

Primaria Municipiului Hunedoara – 43,26% indice de transparență decizională a autorității publice locale – 45 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice dintr-un total de 104 acte normative adoptate.

Primaria Municipiului Orastie – 32,65% indice de transparență decizională a autorității publice locale – 16 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice dintr-un total de 49 acte normative adoptate.

Primaria Municipiului Brad – 13,69% indice de transparență decizională a autorității publice locale – 23 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice dintr-un total de 168 acte normative adoptate.

Primaria Municipiului Lupeni – 6,15% indice de transparență decizională a autorității publice locale – 4 proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice dintr-un total de 65 acte normative adoptate.

Cu toate acestea, în concluziile raportului de monitorizare se arată că cetatenii și asociatiile legal constituite nu interacționează în procesul de consultare publică. Aceștia depun foarte putine opinii, nu cer organizarea de dezbateri publice, nu urmăresc efectul produs de interacțiunea lor, dacă a avut loc. La prima vedere, o concluzie ar putea fi aceea că locuitorii acstor unități administrativ-teritoriale au încredere totală in administrațiile publice de care aparțin, dar s-ar putea la fel de bine fie să nu își cunoască suficient drepturile prevăzute de legea transparenței decizionale (L52/2003), fie să nuștie cum să interacționeze cu autoritatea publică, fie să nu aiba încredere în efectul produs de intervenia lor.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.