Deva găzduiește a șasea ediţie a Forumului pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană din România

birtok baneasaAsociația pentru Mobilitate Metropolitană, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, organizează în zilele de 26 și 27 Aprilie 2016, cea de-a șasea ediție a Forumului pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană din România.

Tema acestei ediții este „Tehnologii inovative pentru optimizarea serviciilor de transport public”. Forumul, ce va cuprinde și o expoziție de autobuze organizată în Piața Unirii din Deva, se adresează autorităților publice locale și centrale, furnizorilor de servicii și produse din domeniul industriei transportului public, dar și cetățenilor din Deva și zona sa de influență care vor putea afla informații despre vehicule moderne de transport public prezentate în cadrul expoziției.

Forumul se va bucura de prezența reprezentanților unor instituții centrale și regionale cu responsabilități în domeniul transportului public și a reprezentanților primăriilor sau operatorilor din marile orașe ale României. Tehnologiile prezentate în cadrul forumului, atât în expoziția de vehicule, cât și în conferință, oferă posibilitatea autorităților publice și primăriilor să aducă soluții moderne, prietenoase cu mediul înaglomerările urbane din România. Multiplul laureat la saloanele internaționale de inventică, inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă va prezenta produsele destinate reducerii consumurilor de energie și poluare ale motoarelor cu combustie internă. Producătorul român de tramvaie, vehicule de metrou și feroviare, Astra Vagoane Călători, va aduce în atenția publicului tramvaiul Autentic, de concepție și producție românească. Cel mai mare operator de transport public din Europa, Arriva (parte a DB Group), se alătură lectorilor Forumului de Mobilitate pentru a analiza soluțiile de furnizare a unor servicii de transport public orientate către călător, care să ajute la integrarea comunităților, în contextul liberalizării pieței de transport public urban și interurban.

„Forumul de la Deva se dorește a fi un sprijin pentru autoritățile publice și pentru operatorii de transport în efortul de reorganizare a pieței, necesară pe fondul noii legislații în domeniu, cum ar fi noua lege a transportului public, noile prevederi legate de procedurile de achiziții publice și de normele de poluare și pregătirea procedurilor de atribuire a contractelor de servicii publice, în baza prevederilor Regulamentului UE 1370/2007. După o perioadă de stagnare, piața transportului public și mobilității este în creștere și în România, având în vedere că Uniunea Europeană a creat recent noi modalități pentru finanțarea sistemelor de transport public, iar MDRAP împreună cu MFE finalizează ghidurile pentru utilizarea fondurilor nerambursabile europene pentru mobilitate urbană”, declară Ștefan Roșeanu, Director General AMM.

Evoluția tehnologică și conceptuală europene și internaționale, atât în ceea ce privește vehiculele de transport, cât și în ceea ce privește elementele de infrastructură sunt spectaculoase în ultimii ani. Noi și noi tehnologii sunt validate pentru utilizarea comercială. Impactul pozitiv asupra reducerii costurilor operaționale este semnificativă, însă riscurile legate de înnoirile tehnologice și de siguranță persistă în rândurile specialiștilor în transporturi dar și a cetățenilor.

Expoziția de autobuze este deschisă atât specialiștilor, cât și publicului larg. Se va permite astfel o interacțiune adecvată cu cetățenii Devei și cu specialiștii primăriei și ai altor autorități publice în contextul viitoarei licitații pentru contractarea serviciului de transport public, alături de investițiile în infrastructuri moderne (depou, stații de transport etc.) preconizate.