Punctul zero al cercetării românești se mută la Timișoara

MMD_2253În perioada 25-28 aprilie 2016, Timișoara devine punctul 0 al cercetării românești. Ediția din 2016 a Conferinței „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România”, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, întrunește la Timișoara aproape 800 de cercetători din 32 de țări, inclusiv România. Manifestarea are drept scop crearea unui spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români din țară și cei din afara granițelor ei. Organizarea acestui eveniment la Timișoara marchează o premieră, fiind pentru prima oară în istoria desfășurării sale când lucrările nu vor avea loc la București.

Pe parcursul celor 3 zile se vor desfășura 21 de workshop-uri exploratorii, care acoperă domenii extrem de diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, științe inginerești și medicale, până la științe sociale și umane. Fiecare sesiune de lucrări are o secțiune specială dedicată viziunii asupra sectorului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare pentru orizontul de timp 2030, în contextul dezbaterii naționale „România Educată” – demers inițiat de Adminstrația Prezidențială și susținut de Ministerul Educației.

Universitatea Politehnica Timisoara‎, in calitate de co-organizator, va găzdui în spațiile noii Biblioteci 5 dintre cele 21 de workshop-uri din program. Totodată, Politehnica Timișoreană va prezenta în premieră participanților la workshop-urile tehnice Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER-TM), în vederea dezvoltării unor parteneriate de cercetare care să valorifice infrastructura de ultimă generație a Institutului.

Conferința „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România 2016” este organizată sub egida Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Universitatea de Vest din Timișoara.

***