Constantin Brândușe: ”Perspectiva închiderii minei Lupeni ne arată că trebuie să găsim rapid soluții pentru viitorul orașului”

brandusePrin intermediul unui comunicat de presă transmis redacției, președintele PNL Lupeni, Constantin Brândușe arată că deznodământul anunțat de Guvern cu privire la decizia de închidere a minei Lupeni (la pachet cu mina Lonea) este generat de proasta gestionare a întregului Complex Energetic Hunedoara, de managementul deficitar al conducerilor numite politic în ultimii ani, atât la Complexul Energetic Hunedoara, cât și la Exploatarea Minieră Lupeni. Mai mult, Constantin Brândușe apreciază că printre vinovați se numără și deputatul PSD Cristian Resmeriță, care a girat toate numirile politice de la mina Lupeni și CEH în ultimii ani.

Dincolo de vinovății și constatarea situației de fapt, i-am solicitat liderului PNL Lupeni un punct de vedere legat de soluțiile care mai pot fi abordate acum pentru ca, odată cu finalul activității de la mina Lupeni, să nu se ajungă la un deznodământ mult mai trst pentru întreaga comunitate locală din municipiu Lupeni.

– Domnule Constantin Brândușe, ce se mai poate salva din perspectiva existenței minei Lupeni ?

– Din păcate, incompetența celor numiți de-a lungul ultimilor ani pentru a gestiona mina Lupeni și CEH-ul în general, s-a dovedit a fi ”strălucitoare”. Mi-e teamă că lucrurile au devenit ireversibile pentru viitorul mineritului și în orașul nostru. Dacă se mai poate salva ceva, acel lucru ar fi măcar stoparea jafului în perioada de închidere a minei și, mai apoi, de ecologizare a perimetrului minier, pentru că se știe că și pentru astfel de lucrări se alocă bani buni de la stat, dar dacă nu sunt folosiți cu responsabilitate, vom avea pe toată platforma industrială de la Lupeni un studio de filme horror, așa cum e la fosta Preparație sau cum e la fosta fabrică Vârscoza. 

– Cui îi mai pasă, domnule Brândușe, ce se întâmplă, după ce oamenii de la mină își pierd locurile de muncă ?

– Vedeți dumneavoastră, tocmai aici este ”cheia”. Mulți spun ”cui îi mai pasă?” și atunci nu se mai uită că niște șmecheri fac bani grei din închiderea minelor, dar în urma lor rămne doar jaful și dezastrul. Vreau să vă spun că, privind cu realism lucrurile, perioada de închidere a minei Lupeni – un deznodământ al cărui orizont oricum nu era mai departe de anul 2020 – înseamnă existența preț de câțiva ani buni a unui număr însemnat de locuri de muncă, tot pentru cei care acum lucrează la mină, pentru că închiderea unei mine nu se poate face decât cu mineri. Apoi, dacă procesul de închidere se derulează corect, iar banii alocați în această direcție se duc pe lucrări și nu se scurg în buzunarele unor șmecheri, atunci zona de suprafață a minei poate fi tranformată, în timp, într-o zonă industrială atractivă pentru derularea altor afaceri.

– Să fim serioși, domnule Brândușe… Cine vine să facă afaceri în Lupeni ?

– Ei bine, aceasta este întrebarea la care un primar responsabil trebuie să caute răspuns. Iar răspunsul nu vine doar din sondarea pieței afacerilor. Pentru ca un investitor să vină să facă afaceri generatoare de zeci și chiar sute de locuri de muncă la Lupeni, administrația locală trebuie să creeze, în primul rând, infrastructura necesară și, mai apoi, să găsească, împreună cu Guvernul, soluții economice și fiscale pentru a face această zonă atractivă pentru investitori. Cei care au avut curiozitatea de a lectura programul meu electoral, au observat că printre principalale direcții de acțiune pe care mi le-am propus figurează tocmai aceste chestiuni: construirea unei infrastructuri moderne și găsirea unor soluții de facilități fiscale care să facă Lupeniul atractiv pentru investitorii. În acest context, vreau să vă spun că un primar responsabil trebuie acum, mai mult ca nicicând, să găsească soluții pentru a economisi resursele locale și pentru a aduce bani de investiții din fonduri europene. Nu e greu, doar trebuie să ai idei, să faci proiecte și să-ți asumi responsabilitatea ca acestea să fie implementate în mod corect. Uite, de exemplu, chiar acum Consiliul local a dat pe mâna domnului primar Resmeriță, 15 miliarde de lei pentru un proiect de asfaltare a străzilor pe repede-nainte, ca să vadă electoratul că a turnat ceva asfalt și în mandatul ăsta. Trec peste faptul că și ceea ce s-a făcut, s-a făcut așa, de mântuială, de ochii lumii… Dar, oare nu era mai bine dacă pentru asfaltări accesam și noi, la Lupeni, nu 15 ci 150 de miliarde de lei din bani europeni și făceam lucrurile ca la carte, cu cap și cu bun gust, cum s-a făcut și la Petroșani, și la Vucan, și la Petrila, și la Uricani ? E drept, din bani europeni nu se pot face ”miș-maș”-uri, dar în schimb se pot face lucrări de anvergură care generează, pe perioada derulării lor, zeci și sute de locuri de muncă. Așa văd eu lucrurile.

– Dincolo de asta, minerii cer primarului să se implice în salvarea minei, în salvarea locurilor lor de muncă ?

– Să fim serioși. Și minerii de la Lupeni știu, mai bine decât toți politicienii care le vând iluzii de ani de zile, că puterea și competențele unui primar în chestiuni care privesc deciziile legate de minerit sunt mai slabe decât ale propriilor lideri de sindicat. Niciun primar nu se poate opune, de unul singur, deciziilor care se iau la nivel înalt într-un sector economic atât de dificil cum este cel minier și energetic. Nu doar în România, ci peste tot în Europa. Un primar responsabil are însă datoria de a căuta soluții pentru viitorul comunității, pentru a schimba într-un fel lucrurile și pentru a da o nouă speranță de mai bine cetățenilor săi. Acest lucru se poate face, nu peste noapte, este adevărat, dar cu competență, seriozitate și pragmatism, lucrurile pot lua o turnură favorabilă și pentru municipiul Lupeni, în decurs de câțiva ani. Aceasta este de altfel provocarea care stă în fața mandatului meu de primar, dacă cetățenii Lupeniului vor înțelege că așa cum a fost condus Lupeniul în ultimul deceniu nu se mai poate, dacă vor înțelege că schimbarea lui ”Tanda” cu ”Manda” nu schimbă cu nimic lucrurile și dacă vor avea ochi să vadă că, din toată suita de candidați pe care o au la dispoziție, sunt cam singurul care nu le-am vândut niciodată povești sau iluzii, ci am spus lucrurilor pe nume. Iar dacă voi obține girul lor, vă garantez că voi ști și să găsesc acele soluții pentru ca Lupeniul, cu sau fără minerit, nu doar că nu va muri, ci va trece spre atât de mult așteptata etapă de dezvoltare.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.