Primarul Păducel despre închiderea minelor din orașul Petrila

paducelPrimarul orașului Petrila, Ilie Păducel a făcut publică astăzi o scrisoare deschisă adresată cetățenilor, în care explică situația generată de zvonurile lansate cu privire anumite interpretări cu iz electoral, lansate în spațiul public, potrivit cărora o parte din vina pentru restrângerea și închiderea activitpților din sectorul minier, care afectează și orașul Petrila, s-au datoria administrației local sau chiar primarului Ilie Păducel.
Vă prezentăm, integral, conținutul Scrisorii deschise transmisă de primarul Ilie Păducel locuitorilor din orașul Petrila, pe acest subiect:
”Dragii mei petrileni,
Referitor la anumite informaţii şi interpretări care circulă în unele cercuri din spaţiu public cu privire la închiderea Minei Lonea, alături de Mina Lupeni, pe un aşa-zis nou program de închidere, vreau să fac următoarele precizări. 
Încă de la începutul programului de restructurare a mineritului, de fiecare dată în calitate de primar am luat legătura cu factori de decizie din guverne şi ministere, practic adevăraţii decidenţi în această privinţă, încercând, atât cât pot în calitate de primar, să sprijin mineritul şi continuitatea lui la Petrila. Aceste programe de restructurare, de închidere, sau de reorganizare NU sunt iniţiate, NU sunt monitorizate, NU sunt realizate de către primării, sau de către primari, cum încearcă unii azi să mintă cetăţenii, doar în scop electoral şi nimic mai mult. Vreau să ştie toată populaţia Petrilei, a Văii Jiului şi o spun în mod public – îmi asum ceea ce spun, că pe noi, primarii, NU ne-a consultat nimeni, NICIODATĂ, de la nivel guvernamental sau judeţean în această privinţă. Ba mai mult decât atât, de fiecare dată am fost puşi în faţa faptului împlinit, spunându-ni-se că mineritul nu e treaba noastră, a primarilor, sau a consiliilor locale, că are cine să se ocupe, că există specialişti în domeniu, miniştri şi secretari de stat şi aşa mai departe. Anunţ încă o dată cetăţenii Petrilei, chiar dacă mulţi dintre ei ştiu asta, că eu de fiecare dată am intervenit atât la directorii generali care au fost la nivelul CNH sau CEH, la nivelul ministerelor, Energiei, Economiei, la nivelul premierilor care au fost de-a lungul timpului de la iniţierea programului de restructurare, şi consider că omeneşte am făcut tot ceea ce era posibil să fac în calitate de primar pentru a cere celor cu putere de decizie să prelungească activitatea Minei Petrila, să ţină în viaţă Mina Lonea şi, mai mult, dacă se restrânge activitatea minieră atunci guvernanţii să ne creeze alte alternative, astfel încât mai ales tinerii din oraş să nu sufere. Credeţi-mă că mai mult niciun primar n-ar fi putut să facă şi cred că niciun primar n-ar fi fost în locul meu mai insistent, uneori peste limita puterilor, fiind de-a dreptul enervant uneori pentru miniştri când le spuneam permanent că mineritul petrilean să fie sprijinit. 
De exemplu, ca să le readuc aminte celor care azi mă acuză că am stat pasiv, la Mina Petrila, prin memorii scrise am cerut să se continue activitatea cel puţin un an, pentru că ştiam din discuţiile cu brigadierii, maiştrii şi şefii de sectoare sau cu cei din conducerea minei că mai sunt destule rezerve de cărbune, iar acele locuri de muncă mai asigurau traiul pentru câteva sute de familii. 
Referitor la Mina Lonea am cerut în zeci de rânduri, în mod oficial sau la diferite acţiuni unde participau oficiali din guvern sau din ministere, ca să se creeze noi locuri de muncă pentru tineri, să se dea fonduri pentru materiale şi pregătiri de noi fronturi de muncă şi investiţii. Tot de zeci de ori am cerut în mod public să se creeze alternative la minerit, care să aducă locuri de muncă în toată Valea Jiului şi la Petrila. 
Acum, după ce a apărut într-o anumită parte a presei informaţia privind închiderea minelor Lupeni şi Petrila până în 2018, eu am luat legătura cu doamna secretar de stat Popescu, am vorbit, personal, cu dumneaei şi mi-a spus că această chestiune gravă s-a discutat pe baza unui raport întocmit de specialiştii din CEH, de specialişti ai ministerului Energiei, de către cadre din universităţi şi din Academia Română. Aşa mi-a spus dumneaei, fiind pus din nou în faţa faptului împlinit, ceea ce nu-i firesc. Ar fi vorba de un raport privind restructurarea activităţii miniere din CEH. Cu toate că în urmă cu aproximativ trei săptămâni, când am fost în audienţă la doamna Popescu, unde am discutat şi de Mina Lonea şi unde mi s-a spus că o să ţină legătura conducerea CEH cu administraţiile locale şi o să fim şi noi consultaţi în legătură cu Programul din minerit, iată că nu s-a făcut nimic în acest sens!!! Mai mult decât atât, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România de la Bucureşti, de acum câteva săptămâni, eu, personal, în calitate de primar al oraşului Petrila, am ridicat – ca şi colegul meu din Uricani, Dănuţ Buhăescu, problema mineritului din Petrila, de la Mina Lonea şi din Valea Jiului în general, primului-ministru al României, domnul Cioloş. Care mi-a spus – încerc să redau mai exact cuvintele dumnealui din minte: Avem nevoie de rezervele de cărbune din Valea Jiului. Voi trimite în perioada imediat următoare pe vicepremierul Dâncu, pe ministrul Economiei, pe ministrul Energiei şi pe ministrul Fondurilor Europene în Valea Jiului, într-o delegaţie care să stea mai multe zile şi care să stabilească împreună cu administraţiile locale un program mai aparte, mai concret pentru Valea Jiului, pentru a crea parcuri de investiţii. Acestea au fost cele spuse de prim-ministru! Nu inventez, iar primarii Buhăescu şi Dunca erau acolo, pot confirma! Mai mult, premierului i s-a spus varianta ca zona Văii Jiului să fie clasificată ca fiind prin lege o zonă specială, cum e Delta Dunării, urmare a restructurării masive a mineritului. 
Delegaţia, după cum se vede, n-a mai ajuns. Au ajuns însă zvonurile, care parcă vin cu rea-credinţă şi cu ură şi nu ştim, nimeni din Vale, de ce!? Trebuie să mai completez că doamna ministru Popescu a făcut şi următoarea afirmaţie ce merită subliniată: liderii de sindicat de la unele unităţi miniere din Valea Jiului au ales varianta – spune doamna ministru şi citez ad-literam – decât să intrăm în faliment mai bine să intrăm pe program de închidere ca şi cei de la minele neviabile, motivând că se mai lucrează doi ani de zile în subteran şi apoi încă un an-doi şi la suprafaţă… Or, eu i-am spus doamnei Popescu că de când ştiu eu că s-au iniţiat programele de închidere nu s-a lucrat cu oameni din zonă sau cu societăţi din zonă… I-am spus că a închide Mina Lonea şi Lupeni nu-i o soluţie, în condiţiile în care momentan nu există, în mod clar, o alternativă viabilă la minerit, care să fie pusă şi în practică, nu doar poveşti. Ce să facă în continuare tinerii noştri dacă în Valea Jiului nu va mai fi nimic? Ce vor să ajungem? Până unde se merge? 
L-am rugat insistent pe domnul deputat hunedorean Ţîmpău, care ieri a fost la Ministerul Energiei, dacă totuşi se pune pe hârtie şi se bate în cuie acest nou program de închidere, care cuprinde şi Mina Lonea în anul 2018, să fie cuprins în acest program, în mod obligatoriu şi în paralel, amenajarea de către minister, de către guvern a acelui parc industrial, care să preia măcar jumătate din forţa de muncă actuală a Minei Lonea, deci să se creeze măcar 500 de locuri noi de muncă. 
Niciodată nu s-a făcut nimic în acest sens, de aceea de data aceasta nu se poate să fim minţiţi şi amăgiţi, mai ales cei din Petrila şi Lupeni! 
La două săptămâni după ce a fost instalat ca şi ministru al Energiei, am fost la domnul ministru Grigorescu împreună cu domnul deputat Ţîmpău, unde nu am vorbit altceva decât despre Mina Lonea, despre cum aş vedea eu restructurarea şi reorganizarea minei, arătându-i că dacă există voinţă, există şi soluţii. Se pare însă că domnul ministru vede altcumva treaba, e mai uşor de închis ceva, să strici ceva ce e făcut gata, decât să repari, să găseşti soluţii! 
Am fost şi sunt alături de oameni, care nu-şi doresc altceva decât să muncească şi să aibă un loc de muncă onest, care să asigure traiul lor decent şi al familiilor lor. Tot aşa voi fi şi acum aproape de oameni şi voi insista în continuare ca vocea lor, a noastră, a celor din administraţiile locale din Valea Jiului să se audă tare, astfel încât guvernanţii să salveze Valea Jiului şi să NU pună capac şi lacăte la tot ce mai este! Voi lupta în continuare pentru că nu se poate ca oraşul Petrila să rămână şi fără ultima mină, mai ales că între timp NU S-A GĂSIT O ALTERNATIVĂ, DEŞI GUVERNANŢII AU PROMIS, INCLUSIV CEI DIN GUVERNUL TEHNOCRAT!
Ilie Păducel
Primarul orașului Petrila
***