Maghiarii din Hunedoara intră în sărbătorile ”Zilelor Maghiare Hunedorene”

zilele maghiareCea de a 7-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara se va desfășura în perioada 29 aprilie și 9 mai în mai mult de zece localități din județ. Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc, în 1 mai, la Casa Sindicatelor din Lupeni, cu ceremonia acordării Premiului ”Barcsay Ákos”. Distincția, instituită în 2014, este dedicată și oferită personalităților care au obținut rezultate deosebite în munca lor în beneficiul comunității maghiare din județ.

Comunitatea maghiară din Lupeni va avea numeroși oaspeți la maialul organizat duminică, printre care se va număra și un grup format din foști mineri din Alsacia, prezenți în Valea Jiului la invitația Universității din Petroșani în cadrul cooperării dintre Teritoriul Belfort, Franța, și județul Hunedoara.

În cadrul festivalului de tradiții și cultură maghiară, pe parcursul celor zece zile, se vor organiza evenimente la  Deva, Hunedoara, Orăștie, Cristur, Petroșani, Brad, Băcia, Turdaș, Simeria, Lupeni, Petrila, Călan și Streisângeorgiu. Porțile festivalului sunt deschise tuturor hunedorenilor care doresc să cunoască mai bine cultura și tradițiile comunității maghiare din județ. Manifestările din cadrul Programului Zilelor Maghiare a fost gândite astfel încât fiecare grupă de vârstă să găsească activități interesante la care să participe.

Astfel, vor avea loc expoziții de artă, programe comunitare, concerte clasice și de muzică ușoară și mai multe programe în aer liber. Fiecare zi are o temă, respectiv ziua comunității, ziua artei, ziua școlii, ziua renascentistă, ziua fotografiei, ziua picturii, ziua artei populare, ziua Europei etc.

Nici cei mici nu au fost uitați, la Hunedoara, de exemplu, urmând să fie organizat un club pentru bebeluși și mămici, iar la polul opus, în Petroșani, va avea loc o zi a pensionarilor.

În cadrul festivalului va avea loc un spectacol inedit avându-l ca interpret pe actorul Marosán Csaba de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar Heinczinger Miklós va aduce un program dedicat copiilor. Artistul Balázs Pali din Ungaria va susține un concert de muzică ușoară, iar din Cluj vor veni pentru a susține spectacole formațiile Loose Neckties Society și Jazzybirds .

„Pentru noi, maghiarii din județ, organizarea Zilelor Maghiare a devenit deja o tradiție. Eu cred că a devenit o tradiție frumoasă și importantă pentru întreaga comunitate a hunedorenilor, pentru că prin manifestările pe care le organizăm ne aducem contribuția la îmbogățirea vieții culturale din Hunedoara. În cadrul acestora, noi, maghiarii, venim să arătăm, într-un mod interactiv, care sunt cele mai importante valori ale noastre, printre care limba maternă, cultura și tradițiile înaintașilor noștri. Toți hunedorenii sunt  bineveniți să ni se alăture. Convingerea noastră este că deschiderea, comunicarea și dialogul sunt cheia prosperității comunităților noastre în județul Hunedoara”, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler cu privire la manifestările din cadrul Zilelor Maghiare.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.