Valea Jiului caută soluții pentru viitor în modelul francez Belfort

belfortUniversitatea din Petroșani a găzduit ieri un nou seminar de lucru în cadrul programului de schimb de experiență inițiat de europarlamentarul Iuliu Winkler, între reprezentanți ai comunităților locale din Valea Jiului și cei ai regiunii Belfort din Franța. Derulat deja cu scces la nivel academic, programul de interacțiunile al reprezentanților din cele două comunități are ca scop acumularea experienței derulate cu succes de Franța în reconversia unei zone monoindustriale (Belfort), prin crearea unui proiect economic și social intitulat ”Vallée de l’Énergie” (Valea Energiei).

Potrivit eurodeputatului Iuliu Winkler ”schimbul de experiență Belfort (Franța) – Valea Jiului acumulat și n cadru seminarului de ieri de la Universitatea din Petroşani pe tema reconversiei zonelor monoindustriale, dar și cel din cadrul diverselor întâlniri bilaterale care au avut loc între cele două comunități poate fi un exemplu pentru noi despre cum se poate realiza o reconversie a unei zone monoindustriale, urmând modelul de succes implementat de Franța, la Belfort.”

Prezent la evenimentul găzduit vineri de Universitatea din Petroșani, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, opiniază că proiectul cel mai arzător pentru administrația locală din Petroșani și evident din toată Valea Jiului este acum acela al creării de noi locuri de muncă.  ”Toate eforturile pe care le facem în acest sens caută să aducă soluțiile atât de necesare pentru comunitatea noastră. Succesul eforturilor pe care le facem constant în această direcție depinde de foarte mulți factori, printre care relația MEDIUL DE AFACERI, MEDIUL UNIVERSITAR și ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ joacă un rol determinant, relație pe care trebuie să o valorificăm în adevăratul sens al cuvântului, în cel mai scurt timp”, explică Tiberiu Iacob Ridzi.

În aceași timp, primarul Petroșaniului este de părere că similitudinile dintre zona Văii Jiului și cea din Belfort – Franța oferă comunității noastre șansa de a înțelege și mai bine cum anume trebuie să acționăm, având la îndemână toate elementele care să ne permită aplicarea într-un timp cât mai scurt a soluțiilor necesare pentru o creștere economică locală, ținând cont de restrângerea sectorului minier și energetic din Valea Jiului.

belfort1”Întâlnirea cu reprezentanții comunității din Belfort, facilitată de europarlamentarul Iuliu Winkler și găzduită de rectorul universității din Petroșani, prof.univ.dr. Sorin Radu, mi-a confirmat faptul că viitorul apropiat ne va aduce răspunsurile atât de mult așteptate de noi toți: investiții noi și locuri de muncă”, spune Tiberiu Iacob Ridzi.

Comunitatea din Belfort – Franța a fost până de curând o zonă cu activitate preponderent minieră, bazată pe exploatarea de potasiu. Închiderea acestei activități i-a obligat pe responsabilii locali să aducă în comunitatea lor soluțiile economice cele mai bune. Au reușit prin colaborarea dintre oamenii de afaceri, reprezentanții activității universitare și cei ai administrației publice locale. La această oră în Belfort operează sediile și unitățile productive ale unor firme de renume mondial: PEUGEOT, GENERAL ELECTRIC. Peste 90 % dintre absolvenții universității tehnologice din Belfort, găsesc locuri de muncă în cadrul acestor firme. Localitatea și-a pus în mișcare resursele și know-how-ul, ceea ce facem și noi.

”În viitorul apropiat mă voi întâlni la Petroșani cu oameni de afaceri din Belfort care doresc să investească în zona noastră. Aștept cu mult optimism această întâlnire, care nu este singura de acest tip. Personal cred că stabilitatea economică și socială a zonei noastre se găsește pe un curs ascendent cu rezultate vizibile pe termen mediu și lung. Se cuvine să-i mulțumim domnului europarlamentar Iuliu Winkler pentru intermedierea acestei legături care își arată deja roadele la nivel academic, prin schimbul de studenți realizat între cele două universități din Petroșani și Belfort”, a mai declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.