Nedeia de la Taia și secretele tradiției momârlănești

taia1Praznicul tradițional al nedeilor momârlănești a continuat astăzi și la Petrila, unde momârlanii din Taia, după binecuvântarea primită la slujba din Sfânta Biserică, au încins cu veselie hora și au întins mesele pe care au așezat bucate alese pentru asemenea sărbătoare și s-au pus pe petrecere.

taia3Obiceiul este unul păstrat cu sfințenie din moşi-strămoşi, chiar dacă așa cum mai recunosc gazdele, s-a mai pierdut câte ceva din tradițiile bătrânești. Chiar și așa, pe Taia, la nedeie, atmosfera de bună dispoziție a fost astăzi la ea acasă. Gazedele, cu dare de mână, în rândul cărora s-a numărat, la loc de cinste, și viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, au încărcat mesele cu bucate pregătite, după datină, numai de mînă de bărbaţi, căci doar aceștia au voie la nedeie să stea lângă foc şi să prepare păsatul sau ciorba de varză.

Sute de localnici, dar și oaspeți care s-au nimerit în zonă, la rude, prieteni sau pur și simplu ca turiști atrași de farmecul nedeilor populare ale momârlanilor,  s-au aşezat la masă şi au degustat din mâncărurile tradiţionale momârlănești, așa cum s-au prins cu voioșie în horă alături de tinerii satului.

”Sunt mândru de faptul că și în acest an am putut fi alături de fiii satului din Taia la tradițională nedeie de după Paște. Mă bucur că și vremea a țunut cu voi și că au fost alături de noi att de mulți oameni, petrileni și nu numai, care au venit să cunoască îndeaproape unul dintre cele mai frumoase obiceiuri le momârlanilor din zona noastră. Sper că toată lumea s-a simțit bine și, cu mulțumirea lucrului făcut după datină, le mulțumsc tuturor și le transmit creștineasca urare Hristos a înviat !”, a declarat Vasilică Jurca, unul dintre organizatorii evenimentului de pe Taia.

taia2

 

taia4

 

taia5

 

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.