Mesajul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România de Ziua Internațională a Presei

La 23 decembrie 1993, press-freedomAdunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Iniţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
Conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.
Din păcate, nici în acest an presa din România nu are motive de sărbatoare. Continuă să fie afectată de restructurări, managementul nu a găsit încă răspunsuri creative la schimbările majore din domeniu, aduse de transformarea obiceiurilor de consum ale publicului, calitatea prestaţiilor jurnalistice rămâne, cu mici excepţii, la cote modeste. Întâlnirile dintre reprezentanţii mass-media şi guvernanţi s-au transformat, din păcate, într-un dialog al surzilor. Iar efectul a fost devastator: zeci de publicaţii închise, peste 4 000 de jurnalişti aruncaţi în stradă, presa locală a intrat în colaps economic, societăţile de difuzare a presei în faliment, iar instituţiile publice din media SRR, SRTV şi Agepres au ajuns la limita supravieţuirii, depinzând de mila guvernului. Cum există cazuri în care baronii locali, intimidează în mod programatic ziariştii de investigaţie, nu ne mai miră faptul că locul pe care îl ocupă România în materie de libertate a presei în lume nu este deloc unul bun.
De multe ori, calomnia se ascunde în spatele libertăţii de exprimare, pervertind de fapt acest concept. Libertatea presei nu e doar un drept consfinţit internaţional, ci un drept care trebuie realizat, care trebuie să se impună inclusiv prin mijloace tehnice şi instituţionale. Fără acestea, libertatea presei este doar pe hîrtie. Ea vizează în primul rînd libertatea jurnaliştilor de a-şi exercita meseria, de a culege şi de a difuza informaţii adevărate. Apoi vorbim despre libertatea de exprimare şi libertatea de opinie. Aceste libertăţi sunt drepturi de bază într-o democraţie.
Libertatea şi responsabilitatea sunt cuvinte cheie în universul media. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România pledează pentru echilibrul dintre libertate şi responsabilitate. Într-o democraţie autentică, libertatea de informare nu trebuie confundată cu propaganda politică. Dar nici critica, oricât de legitimă, nu trebuie să derive în stârnirea unui alarmism şi pesimism generalizat. Libertatea de informare implică şi responsabilitatea selecţiei unor teme de interes real. În tumultul României post-comuniste, libertatea de exprimare a fost adesea înţeleasă ca un îndemn la trivialitate şi credem că e de rigoare un apel la decenţă şi bun simţ în discursul public. Încurajăm eforturile presei noastre de a discredita lipsa de bun simţ. Ne bucurăm şi că, dincolo de aceste derive, avem, în România, presă de bună calitate, jurnalism profesionist.
Nu suntem partizanii democraţiei consensuale de tip elveţian, dar credem că, într-o societate, dezbaterile şi deliberările libere pot şi trebuie să ducă, uneori, la construcţia unui consens naţional. Avem responsabilitatea de a apăra drepturile şi respectul, precum şi respectul pentru aplicarea acestor principii. UZPR devine astfel platformă de dialog şi dezbatere cu profesioniştii de media şi societatea civilă pe teme precum dreptul la liberă exprimare, informare corectă, jurnalism responsabil. Acest proces pune accent pe dezbateri, schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media, organizaţiile de profil, dar şi pe traininguri şi parteneriate strategice.
Reper în materie de jurnalism responsabil UZPR lansează, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, un apel către eforturi individuale şi ale comunităţii profesionale pentru redobândirea respectului pentru statutul de jurnalist.

BENONE NEAGOE
secretar general al UZPR